Регион

Демократски фронт оптужио Ђукановића да је набавио уређаје за нову изборну крађу

НИЈЕ ГРЕШКА, ТИ УРЕЂАЈИ СУ НАРУЧЕНИ НАМЕРНО – РАДИ КРАЂЕ

  • Небојша МЕДОЈЕВИЋ: Купљени уређаји не откривају фалсификована документа, а њиховим фалсификовањем могу да се украду десетине хиљада гласова, с обзиром на то да у бирачком списку има „вишка” 100.000 бирача
  • Милутин ЂУКАНОВИЋ: „Није могуће да се број становника за 20 и више година повећа за свега 5.000, а број бирача за преко 120.000. Уосталом, имали смо случај да један активиста ДПС-а са 10 личних карата, на којима је његова фотографија, иде и гласа широм Црне Горе”

        ВЛАСТИ су наручиле уређаје за електронску идентификацију бирача који не могу да препознају фалсификована документа како би на предстојећим изборима могле да покраду гласове, саопштено је данас из Демократског фронта.

        Небојша Медојевић је на конференцији за новинаре казао да ДПС први пут излази самостално на изборе од 1996. године и да рачуна да ће злоупотребама уређаја за електронску идентификацију надокнадити гласове које би му донели коалициони партнери.

        Медојевић је навео да фалсификовањем докумената могу да се украду десетине хиљада гласова, с обзиром на то да, како је казао, у бирачком списку има „вишка” 100.000 бирача.

        „Овакви уређаји су наручени с намером, и није реч о грешци”, казао је.

        Медојевић је искористио прилику да позове телевизије са националном фреквенцијом да организују сучељавање представника Владе и ДФ-а како би укрстили аргументе на ову тему а грађани добили потпуније информације.

Небојша Медојевић

Небојша Медојевић

Функционер ДФ-а Милутин Ђукановић је казао да је бирачки списак нерегуларан.

„Није могуће да се број становника за 20 и више година повећа за свега 5.000, а број бирача за преко 120.000”, оценио је Ђукановић.

Ђукановић је навео и пример:

„Имали смо случај да један активиста ДПС-а са 10 личних карата, на којима је његова фотографија, иде и гласа широм Црне Горе”, навео је.

Додао је да је сврха уређаја да проверава валидност докумената.

Ђукановић је казао да су бројни аналитичари покушали да дају оправдања, али су само потврдили ставове ДФ-а да ови уређаји не могу да спрече фалсификоване документе да се кроз њих провуку.

„Они сада предлажу да се вратимо на одокативну идентификацију бирача, али овога пута без спреја и оптичког читача, што би сигурно вратило изборни процес три корака уназад”, казао је Ђукановић.

Истакао је да је циљ био да се унапреди изборни систем.
„Изборни процес мора бити 100 одсто тачан, а не да пролазе разни документи”.

Вијести

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара