Вијести, Регион

Дејли Телеграф: Шта се дешава на Косову?

Са КиМ је у посљедња два мјесеца отишло 50.000 људи, већина се упутила у Њемачку, а британски Телеграф се пита шта се дешава „у ћошку“ Балкана.

Британски медиј преноси изјаву учитеља Нисрета Исмаиљија, који наводи да је из школе у којој ради до сада отишло 36 дјеце, а у селу Луг, недалеко од Приштине, поставља се питање даље будућности, за коју учитељ каже да може бити катастрофална.

„Ово се никада није догодило. На ивици смо“, рекао је учитељ који је усред школске године морао да споји два одјељења како би имао довољан број дјеце на часовима.

„Најмлађа држава у Европи је добила независност 2008. године, послије одлуке Тонија Блера и Била Клинтона да бомбардују Србију 1999. године. Она је најсиромашнија у региону, а готово половина становника нигдје не ради“, наводи се у тексту Телеграфа, гдје се истиче да лоша економска ситуација није ништа ново, те да је мистерија шта се заиста догађа.

Према писању британског медија, људи са Косова одлазе због лажних дојава да ће Њемачка ублажити услове за добијање азила, а те гласине шире трговци људима, али у том маниру се односе и косовски медији, текстовима у којима наводе да је вријеме да се иде.

„Постоје мишљења да српске власти, које виде конвоје аутобуса са Косова, жмире над чињеницом да се распада држава чију независност не желе да признају. Такође, бизнис трговцима људима из Србије цвијета“, пише Телеграф.

У тексту се наводе и ријечи Вентона Демирија, радника на аутобуској станици у Приштини, који наводи да никада није видио да толико људи одлази, још од времена „када су Срби све протјерали“.

„Ово је тужно за Косово, али за људе нема наде овдје. Они одлазе јер су очајни“, рекао је Демири.

Мигранти са Косова и Метохије - Фото: Ројтерс

Мигранти са Косова и Метохије – Фото: Ројтерс

Чак и ако стигну у земље Европске уније, Албанци немају мир, пошто власти, нарочито Њемачке и Аустрије, организују авионе којима се они враћају у Приштину.

Телеграф преноси и причу Роберта, 28-годишњег становника Ђаковице који је преко Мађарске стигао у Аустрију, потом у Њемачку, па Француску, да би завршио у Швајцарској, одакле је враћен на Косово.

„Покушаћу поново… Овдје нема ничега за мене“, наводи Роберт.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *