Вијести, Регион

Дедиње: „Венецуела није претња – Венецуела је нада!”

ПРОТЕСТ ИСПРЕД АМЕРИЧКЕ АМБАСАДЕ: „ЖИВЕЛА ВЕНЕЦУЕЛА – СТОП АГРЕСИЈИ САД!”

  • НАТАША РАДУЛОВИЋ: Окупили смо се да искажемо солидарност, али и да замолимо председника САД да повуче декрет КОЈИМ ЈЕ Венецуелу прогласио претњом САД. Не знам коме тај народ може бити претња – народ најлепших жена на свету, најлепше природе, народ који воли да пева и да игра!
  • ВЛАДИМИР КРШЉАНИН: Два су човека крајем 20. и почетком 21. века постали симболи антиглобализма: Уго Чавез и Слободан Милошевић! Србија је била и остала симбол отпора. У 20. веку три пута смо ратовали са страшним западним силама. Ратовали смо против уједињеног Запада. Сва западна олигархија је ставила у функцију САД, НАТО пакт, његових 19 чланица и били смо једина земља у историји човечанства против које је та ужасна алијанса ратовала сва

         ПОД геслом „Живела Венецуела – стоп агресији САД!”, данас је испред амбасаде САД на Дедињу, у организацији Покрета за Србију одржан протестни скуп.

         Циљ скупа је било изражавање солидарности са Боливарском Венецуелом и протест против притисака, санкција, мешања у унутрашње ствари и претњи агресијом од стране САД, а поводом самита Америке, који се, уз учешће САД, одржава јуче и данас у Панами.

         Неколико десетина окупљених су носили заставе Србије и Венецуеле, постере са ликом Уга Чавеза и пароле које су део кампање „Венецуела није претња – Венецуела је нада!” у којој је, уочи самита у Панами, сакупљено 13,5 милиона потписа, углавном у Венецуели, али и широм света (потписи су протеклог викенда скупљани и у Београду), са захтевом да Обама укине свој декрет којим је Венецуелу окарактерисао као „претњу националној безбедности САД”.

         Уз звуке познатих латиноамеричких песама „Венсеремос”, „Чавез но се ва”, „Химно гериљеро” и других, говоре на протесту су одржали Владимир Кршљанин, председник Покрета за Србију и Наташа Радуловић, главни организатор кампање за Венецуелу у Србији.

         Радуловић је истакла да су се данас грађани Србије окупили „на скупу подршке влади и народу братске и пријатељске Венецуеле, зато што знамо колико су нас коштале овакве „пријатељске” изјаве, јер су САД и нас својевремено прогласиле за претњу својој националној безбедности, па су нас онда „пријатељски” бомбардовали.”

         Окупили смо се да искажемо солидарност, али и да замолимо председника САД да повуче свој декрет, рекла је Радуловићева и подвукла: „Не знам коме тај народ може бити претња – народ најлепших жена на свету, најлепше природе, народ који воли да пева и да игра. Захваљујем се свима који су учествовали у кампањи прикупљања потписа у Србији и који су дали своје потписе.”

         „Народ уједињен – не може бити побеђен!” – започео је Кршљанин свој говор српским преводом познате крилатице латиноамеричких бораца.

         Он је затим констатовао да говори испред здања-тврђаве, које се историјском грешком нашло на овом месту (између Белог двора и Маршалата) и изразио наду да ће та грешка ускоро бити исправљена.

         „Не зато што не желимо добро америчком народу – напротив, желимо му све најбоље. Али политика САД према овој земљи, према читавом свету, нешто је што заслужује сваку осуду. И доживљава сваку осуду, у данашњем свету.

         Србија је била и остала симбол отпора. У 20. веку три пута смо ратовали са страшним западним силама. И сва три пута осветлали образ свом народу. Опстали смо једино захваљујући том отпору, знајући оно што знају и народи Латинске Америке – да је борба увек боља од ропства!

         Ратовали смо у Првом светском рату, ратовали смо у Другом светском рату и створили поштовање читавог света. За неколико дана у Москви, обележиће се 70 година Победе над фашизмом. И тамо ће поносно марширати, уз руске војнике, и војници Белорусије и Србије.

         Ратовали смо против уједињеног Запада. Сва западна олигархија је ставила у функцију САД, НАТО пакт, његових 19 чланица и били смо једина земља у историји човечанства против које је та ужасна алијанса ратовала сва.

         Тај ужас никада неће заборавити не само Срби – неће га заборавити читав свет! И неће заборавити наш херојски отпор!

         Два су човека крајем 20. и почетком 21. века постали симболи антиглобализма : Уго Чавез и Слободан Милошевић!

         Они су предводили свој народ у отпору глобалистичком злу.

         И данас, када су се у Панами окупили лидери свих земаља Америке, ми одавде поручујемо: Вива Чавез! Живео Слободан Милошевић!

         То се не заборавља.

         После 55 година блокаде Кубе, Обама је морао данас да се сретне са Раулом Кастром, председником слободне Кубе.

         Током самита, Николас Мадуро ће показати 13,5 милиона потписа, чије је скупљање ових дана завршено у Венецуели и на ту свечаност дошао је и Ево Моралес из Боливије.

         Латинска Америка следи интересе свог народа. САД су све слабије. САД су настале као држава на опозицији западноевропској тиранији и клерикализму. Али је ту државу олигархија узела под своје. И помоћу ње покушава да наметне светску олигархијску диктатуру.

         Међутим, они посрћу. Њихов зеленашки систем нико више неће да прихвати. И први пут у историји, земље слободног света, које предводе Русија, Кина, Индија, Бразил, Венецуела – јаче су и економски и војно од Америке!

         Према томе, поручујемо и америчком народу да буде јединствен – у отпору садашњем милитаризму. Поручујемо и америчкој политичкој класи да окрене леђа олигархији. Јер ће и њих бацити на ђубре, као што су већ неке овде бацали!

         Ми данас изражавамо најдубље осећање српског народа.

         Српски народ је јединствен. И неће бити духовно модификован, као што би неки желели. Никада!

         Обама је пред свој полазак на овај самит, да не би доживео велике непријатности, изјавио да Венецуела није претња Сједињеним Државама. И то јесте прва победа уједињеног народа, и тих 13,5 милиона потписа, којима смо и ми дали мали допринос.

Дедиње: „Венецуела није претња – Венецуела је нада!”

Дедиње: „Венецуела није претња – Венецуела је нада!”

Али и даље наш захтев стоји: да се повуче указ! У указу пише, без обзира шта је он рекао, да Венецуела јесте претња. А америчке претње нису само претње војном агресијом. Прете обојеним револуцијама, унутрашњом субверзијом… Међутим, као што рекосмо на почетку, народ уједињен – не може бити побеђен!

Hasta la victoria siempre! Patria o muerte! Venceremos!

Живела Србија! Живела слободна Венецуела! Живео Мадуро! Живели!”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *