Вијести, Култура, Регион

Деца у Албанији поново уче српски

СКАДАР – Поново се, од пре недељу дана, чује жагор деце у просторијама српско-црногорског Удружења „Морача-Розафа“ у Скадру где се већ неколико година одвија настава на српском језику.

 Преко међе је стасала нова генерација малишана који ће учити по програму који се спроводи у школама у Србији и то у основним разредима, од првог до четвртог. А пријавило их се 60 и једва чекају да науче прва слова Вукове азбуке, српску граматику и да читају дела познатих наших стваралаца.

Школа је заживела 28. фебруара 2008. године и управо је то дан који је у Албанији означен као Дан српског језика. Од тада до данас више од 600 деце и одраслих научило је да говори српски и пише ћирилицом.

– Сви смо срећни што је школа наставила да траје. Знамо добро шта су све Срби претрпели у време краља Зогуа, а потом и Енвера Хоџе. Српски језик је био дуго забрањен, као и наше школе. Ово данас што имамо је од огромног значаја за наш народ на северу Албаније. Минулих година нису само деца стицала прва знања из српског језика, него и старији – каже први човек удружења Павло Јакоја Брајовић.

Он подсећа да су деца подељена у пет група и да ће две наставу похађати у петак после подне, а три у суботу ујутро.

Час ће трајати 60 минута, а професор је Светозар Ћираковић, који долази из Никшића. Њему ће у овом послу помагати четири асистента који су активисти нашег удружења и познаваоци српског језика – објашњава Брајовић.

За професора Ћираковића дуга траса пута од Никшића до Скадра (175 километара) мање је напорна од жеље да подучава још једну генерацију ђака. Од првог дана је уз скадарску школу, чија врата је отворио захваљујући благослову вископреосвећеног митрополита Амфилохија.

Ђаци прваци у Скадру

Ђаци прваци у Скадру

– Поносан сам што сам део ове велике породице која зна шта ради и шта јој ваља чинити. Успели смо да пробудимо националну свест Срба у Албанији, што није било нимало лако, јер је деценијама српство у овој земљи „убијано“. На срећу, та времена су иза нас – каже за „Новости“ Ћираковић, који је пре десет година са још 26 колега из Никшића и једног из Херцег Новог, остао без посла у гимназији, после 27 година рада, јер је покушао да одбрани српски језик у Црној Гори.

ФИНАНСИРАЊЕ ШКОЛА ће имати финансијску подршку од Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Митрополије црногорско-приморске и удружења „Морача-Розафа“.
Извор: ћириличне Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *