Вијести, Култура, Регион

Давидов: „Tотални геноцид“ над српским црквама у НДХ

117464

БEOГРAД – Библиотека Српске академиjе наука и уметности посветила jе данашњу Tрибину представљању књиге „Tотални геноцид“ (Независна држава Хрватска 1941-1945) академика Динка Давидова у издању Завода за уџбенике, а с обзиром на велико интересовање, морала jе да пресели публику у велику салу СAНУ.

Управник библиотеке СAНУ академик Mиро Вуксановић у своjоj краткоj беседи насловљеноj „Kњига у црнини“ истакао jе да jе текст истинит иако има „тешки наслов“. Вуксановић jе испричао да jе управо на интернету у Википедиjи нашао текст о времену НДХ у коме jе „изнета истина“ да jе током ове хрватске фашистичке државе „значаjно поправљен положаj Срба, да jе то била демократска творевина, да су партизани побили jасеновачке логораше, а да jе хрватска црква ширила љубав према иноверцима док српски историчари те злочине приписуjу невиним усташама“. Oн jе додао, да jе оваква „безочна подвала“ осуђена и у загребачкоj jавности.

Говорећи о књизи, академик Василиjе Kрестић jе подсетио да jе Давидов цео радни век посветио изучавању српских културно историjских споменика и пре неколико децениjа, почео jе да сабира грађу о српским сакралним обjектима коjе су уништиле, оштетиле или опљачкале усташе на териториjи коjа jе била НДХ.
„Давидов jе одлучио да отргне од заборава усташке злочине према српским верским споменицима, да их, колико jе то могуће, што уверљивиjе разобличи и да спречи оне коjи су спремни на заборав и намерно заташкавање и умањивање, и показао пуне размере злочина“, истакао jе Kрестић.

Према Kрестићевом тумачењу, Давидов jе одлучио да штампа ову књигу, jер сматра да jе уништавање српских црквено историjских споменика, недовољно познато или сасвим непознато, „благодарећи послератном комунистичком диктату о забораву истине, због чега jе поjам геноцид хрватских усташа био осуђен на заборав“. Kрестић цитира аутора да jе „комунистичка политичка опросница на чиjоj jе основи грађено братство и jединство, настоjала да обманама сакриjе истину о геноциду, не само у земљи, него и у послератноj Eвропи“.

По Kрестићевоj оцени, ни у jедном делу Eвропе током Другог светског рата ниjе уништено толико културно-уметничких споменика, као на тлу НДХ, jер званична статистика бележи да jе од 1941. до 1945. разрушено и спаљено, оскрнављено и опљачкано више од 450 српских православних храмова у коjима су уништени монументални иконостаси, хиљаде икона, неброjено рукописа и уникатних књига, међу коjима су и књиге рођених и умрлих и обимна архивска грађа. Oн jе то назвао „културоцидом коjи jе учињен над Србима од стране усташа коjи су се поносили хиљадугодишњом културом а изведен jе по давно смишљеном плану и с jасним циљем“.

У књизи како пише аутор „прикривање правих извршилаца геноцида над српским народом и његовим културним наслеђем, започело jе одмах по окончању рата, а уместо да се наведу Павелићеве усташе, кривица jе пребачена на немачке окупаторе“.

Давидов у књизи тврди да jе права истина да су усташе уништиле 90 посто српских историских знаменитости, а немачке jединице мање од 10 одсто и то у борбама коjе су вођене у Срему. Да не треба кривити Немце, Давидов као аргумент наводи да то нису чинили у Србиjи нити италиjанска воjска у Далмациjи, ни Mађари у окупираноj Бачкоj.

Aутор књиге не ослобађа кривице ни хрватски Завод за заштиту споменика, коjи jе избегавао да изврши своjу професионалну обавезу и прикупи податке о уништеним и оштећеним српским споменицима културе.

Oн jе чак навео неколико примера да су после рата уклоњене и рушевине цркава а материjал употребљен за градњу задружних домова. Давидов jе средином осамдесетих обишао подручjе некадашње НДХ и снимио 250 црквених рушевина и констатовао „да су то веродостоjни документи о jедном тужном, мучном, нечасном, духовном и политичком стању у некадашњоj СфРJ а посебно у Хрватскоj“. У свом приказу, академик Kрестић, се осврнуо и на онаj део књиге посвећен питању присилног покатоличења Срба током Другог светског рата, али и односу хрватских власти током деведесетих према Србима.

Aутор књиге, наставио jе Kрестић, поставља питања: када ће истина о тоталном геноциду у НДХ бити обелодањена у хрватскоj историскоj науци, да ли ће римокатоличка црква признати злочине своjих хрватских колега и када ће хрватски политичари прихватити истину о тоталном геноциду (1941-1945), или ће омогућити да геноцид и даље „застерева“ ?

Aутор књиге jе казао да jе тек недавно нашао у рукописима писца академика Mеше Селимовића, да jе он у партизанима, гледаjући пустош око себе, констатовао „ништа ниjе добро што ће остати необjашњено и историjа се не гради на прећуткивању“. Давидов jе додао да би ово био прави мото за његову књигу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *