Вијести, Регион

Дарко Младић: Мог оца убијају у Хагу!

darko-mladic-200x300
Рециклирањем лажних прича о местима где се скривао, али и трагичној судбини кћерке, Хашки трибунал заправо жели да прикрије како чини све да се суђење мом оцу никада не заврши и да он сконча у Хагу јер се већ у досадашњем току поступка показало да је оптужница против њега пала. Зато постављам питање домаћој и светској јавности, ко ће бити крив уколико генерал Ратко Младић не доживи крај суђења?

Лондонски “Гардијан” је још једном отворио причу о годинама у којима је његов отац био недоступан хашком суду, а Дарко Младић, замољен да прокоментарише те текстове, каже да није нимало случајно што су се тој хајци и дехуманизацији бившег команданта Војске РС одмах прикључили и неки медији из Србије и региона.

– Одбрана мог оца је учинила све да спречи могућу трагедију, али суд игнорише ноторне чињенице о његовом здрављу, па се поставља отворено питање да ли Хашком трибуналу заиста одговара да се процес против Ратка Младића оконча или то не жели. Након последње одлуке Трибунала којом је одбијен предлог да се смањи број радних сати у судници, поставља се крајње једноставно питање: шта је заправо циљ суђења мом оцу?

Да ли је циљ да што пре заврши процес или да се што пре заврши живот мог оца? Да ли Хашки трибунал заиста занима да се утврди права истина о догађајима током рата у Босни или им је циљ да се та истина још више замагли, јер већ је постао смешан тај рецепт замагљивања стварности – пита Дарко Младић и додаје да су написи у западној и домаћој штампи “темпирани” пред наставак суђења у понедељак, али и после чудне одлуке Претресног већа које је пре неколико дана и дефинитивно одбило препоруку лекара – вештака да се смањи број радних сати у процесу против Ратка Младића.

– Нико ништа не измишља и реч је о мишљењу врхунских стручњака који су неспорно утврдили да генерал Младић није способан да у овој мери прати суђења и да би то могло да произведе озбиљне, чак трагичне последице по његово здравље и живот. Е сад, уместо да главна вест буде то што Трибунал не поштује мишљење стручњака које је ангажовао, што се очигледно иде на убиство мог оца, јавности се пласирају рециклиране приче о томе где се скривао, бљувотине да је уживао у базенима, теретанама, али и најмонструозније од свега – да је крив за смрт и своје кћерке, али и гардиста у Топчидеру – каже огорчено Дарко Младић. Он додаје да му је потпуно јасно ко је наручилац тих текстова.

– Потпуно је јасно да је хашко тужилаштво схватило да у судници не може да подупре оптужницу против мог оца, то покушава да учини судећи му преко медија. Па да тужилаштво заиста има ваљане доказе, не би му пало на памет да се на овакав начин потпомаже медијима. Но, сва је суштина да се мој отац осуди и пре завршетка суђења, а онда, за сваки случај, и да се учини све да се то суђење заправо никада не заврши – каже Дарко Младић. Он сумња да ће заказана расправа о раду Трибунала у Уједињеним нацијама донети нешто ново.

– Индикативно је што су све оне земље које су се утркивале у финансирању Трибунала најавиле да неће учествовати у расправи. Мало ми је смешно да они који су били спремни да у Београду потроше силне паре на конференцију о раду Трибунала сада одбијају да се појаве на месту где је једино релевантно расправљати о раду и ефектима тог суда – закључује Дарко Младић.

Захвалност “Вестима“

Дарко Младић посетио је дописништво “Вести” у Београду. У име своје породице се захвалио председнику Компаније Нида Верлаг и главном и одговорном уреднику “Вести” Душку Видаковићу и директору Компаније Александру Видаковићу на објективном извештавању “Вести” и правовременим информацијама.

Злоупотреба трагедије

Сина генерала Младића највише боли враћање на причу о смрти његове сестре Ане.ratko
– Цео државни врх Србије одлично зна да је моја сестра убијена, али и даље се пласира гнусна прича да се она убила због наводних злочина нашег оца. Ту лаж су смислили управо они који су је и убили. На исти начин се злоупотребљава и несрећна судбина двојице гардиста касарне у Топчидеру. Сви знају да мој отац никада није био у тој касарни, али се породице тих несрећних војника намерно подстичу да мисле другачије. Све је то толико ужасно да немам речи. То је злоупотреба смрти на најодвратнији начин – каже Дарко Младић.

Базени, теретане

Текст у “Гардијану” је изгледа писао неки трећеразредни новинар који није успео чак ни да сазна да ли је мој отац био артиљеријски или пешадијски официр. При том, смешно је уопште и коментарисати детаље те приче. Замислите да се наводи да је мој отац имао теретану, а реч је о једној шипки са две конзерве у које је изливен бетон. Па постоје видео-записи о томе – огорчен је Младићев син.

Престали притисци

Син Ратка Младића каже да су напокон престали притисци на његову породицу.
– Супруга је враћена на посао, а мени је напокон омогућено да радим. Поздрављам напоре нових власти у Србији које су очигледно промениле третман према својим грађанима у Хашком трибуналу, али надам се да се неће на томе и завршити – каже Дарко Младић.

Право на фер одбрану

Ратку Младићу се крши елементарно право на фер и правично суђење чињеницом да му судије забрањују да током суђења комуницира са својим адвокатима.
– Ако неко мисли да човек који је преживео три мождана удара може после осам сати у судници да још три сата проведе са својим адвокатима, онда немамо о чему да разговарамо. Онда је јасна права суштина овог процеса – истиче Дарко Младић.

Коментариши чланак

Коментара