Вијести, Регион

Дачић Загребу: Престаните са свим што личи на усташку НДХ

ЈАДНА ЈЕ ЕУ АКО ЈОЈ СИСТЕМ ВРЕДНОСТИ ПОЧИВА НА ДАНАШЊОЈ ХРВАТСКОЈ

  • „Србија ниједним својим потезом не изазива нити потпаљује сукобе у региону, напротив, све чинимо за регионалну стабилност. Дијалог да, али увреде, понижење и рехабилитацију злочина над Србима, Србија никад неће дозволити“
  • „Шта је, ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ“, рехабилитација кардинала Алојзија Степинца, „усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покалотичити?!“

         МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на четрдесете године прошлог века, „на нацистичку усташку НДХ“.

         Дачић је поводом позива хрватског министра спољних послова Мира Ковача српским властима да се одмакну од реторике Слободана Милошевића рекао да Србија не изазива сукобе у региону, али да увреде и рехабилитацију злочина над Србима неће никада дозволити.

         „Србија ниједним својим потезом не изазива нити потпаљује сукобе у региону, напротив, све чинимо за регионалну стабилност. Дијалог да, али увреде, понижење и рехабилитацију злочина над Србима, Србија никад неће дозволити“, истакао је Дачић, наводи се у саопштењу.

         Ковач је раније данас позвао српске власти да се одмакну од реторике Слободана Милошевића и истакао да Хрватска неће дозволити да Србија затвори поглавља 23 и 24, с оваквим Законом о универзалној јурисдикцији.

         Дачић је запитао „шта је, ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ“, рехабилитација кардинала Алојзија Степинца, „усташко дивљање у Србу и широм Хрватске, давање имена улицама по Милету Будаку, усташком министру који је творац идеје да трећину Срба треба побити, трећину протерати и трећину покалотичити“.

         Усташки поздрав „За дом спремни“ по стадионима и концертима, кукасти крстови на терену у Пољуду и по антифашистичким споменицима, подизање споменика Миру Баришићу који је убио југословенског амбасадора, „шта је то ако не рехабилитација фашистичке усташке НДХ“, запитао је Дачић.

         „Ако се томе дода поништавање пресуде Бранимиру Главашу, убици српских цивила… најава да ће Томпсон на годишњицу Олује у Книну поново викати усташки поздрав: `За дом спремни`, шта је то него порука да је могуће некажњено убијати Србе“, додао је он.

         Дачић оценио и да је „то данашња Хрватска коју воде наследници нациста и усташа и наследници оних који су деведесетих година протерали више од 250 хиљада Срба“, наводи се у саопштењу.

         „Трагикомично је да они данас позивају на европеизацију. Јадна је та ЕУ ако јој систем вредности почива на данашњој Хрватској и њеним идејама рехабилитације фашистичке усташке НДХ, против које се цео свет борио“, указао је Дачић.

Дачић Загребу: Престаните са свим што личи на усташку НДХ

Дачић Загребу: Престаните са свим што личи на усташку НДХ

Ковач је за телевизију Н1 навео и да Хрватска, ако Србија не измени Закон о регионалној јурисдикцији који је, сматра, противан регионалној сарадњи, неће допустити да настави преговоре с Европском унијом.

На питање хоће ли Хрватска Србији допустити затварање поглавља 23 и 24, Ковач је одговорио: „Неће и не сме“.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *