Вијести, Регион

ДАЧИЋ: Нама је битно да о нама лепо мисле и у Бриселу и у Вашингтону и у Москви

ВУЧИЋ СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ У МОСКВИ ГДЕ ЋЕ РАЗГОВАРАТИ
СА НАЈВИШИМ РУСКИМ ФУНКЦИОНЕРИМА

  • Треба и састанак са Обамом и енглеским функционерима – нагласио је Ивица Дачић на редовној месечној конференцији у Министарству спољних послова
  • Нагласио је да није изненађен што се Србија нашла на списку земаља које NSA прислушкује, али и навео да, кад могу да прислушкују и друге државе, па и Немачку, зашто не могу и нас
  • При том је додао: „Неће чути много тога новог од оног што чују на конференцијама за штампу и не морају онда много да се труде“
  • „Немамо разлога да ометамо учешће Косова под условима који су дефинисани договором у Бриселу. Свуда где је Косово обележено звездицом – део је бриселског договора који је, на крају крајева, и Србија прихватила“, рекао је Дачић

     

   ПРВИ потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће премијер Србије Александар Вучић следеће седмице боравити у Москви где ће разговарати са највишим руским функционерима о билатералним односима две земље и економским темама.

        „Циљ нам је чланство у Европској унији, али и да негујемо и развијамо односе са традиционално пријатељским земљама са којима имамо и заједнички интерес, а Русија је сигурно земља са којом имамо заједнички интерес“, рекао је је Дачић на редовној месечној конференцији у Министарству спољних послова.

        Дачић је истакао да је посета премијера Србије Русији радног карактера.

        Он је рекао да треба да имамо састанке са многим земљама и додао „да нам треба и састанак са Обамом и енглеским функционерима“.

        „Нама је битно да о нама лепо мисле и у Бриселу и у Вашингтону и у Москви“, рекао је Дачић.

        „Србија која је прокажена, са којом нико неће и не сме да се састане, никоме не треба, па ни народу, такво руководство“, закључио је Дачић.

        Дачић је изјавио да прислушкивање које спроводи америчка Агенција за националну за безбедност (NSA) није добра пракса и да је изазвала неповерење међу државама, али да је Србија немоћна да било шта промени.

        „То није добра пракса и ја сам против тога, али ми смо немоћни да било шта променимо…То је тема која је изазвала велико неповерење међу државама у свету“, поручио је Дачић.

        Он је рекао да није изненађен што се Србија нашла на списку земаља које NSA прислушкује, али и навео да, кад могу да прислушкују и друге државе, па и Немачку, зашто не могу и нас.

        „Неће чути много тога новог од оног што чују на конференцијама за штампу и не морају онда много да се труде“, казао је Дачић и подсетио да му је бивша државна секретарка САД Хилари Клинтон својевремено на састанку рекла да је изненађена што он исто прича и са њом на састанку и на конференцији за медије.

        Дачић је додао да борба против тероризма и разних других врста екстремизма понекад задире и у област заштите људских права и грађанских слобода.

        Дачић је негирао да је Косово постало пуноправни члан Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) и прецизирао да је договорено да Косово може да учествује у раду те иницијативе у циљу јачања регионалне стабилности.

        „Није прихваћено да Косово буде члан ПСЈИЕ, овде је избегнуто чланство Косова“, рекао је Дачић.

        Он је нагласио да ће Србија у свим организацијама у којима то буде могуће да спречи чланство Косова уколико није у складу с Бриселским спозумом.

        „Немамо разлога да ометамо учешће Косова под условима који су дефинисани договором у Бриселу. Свуда где је Косово обележено звездицом – део је бриселског договора који је, на крају крајева, и Србија прихватила“, рекао је Дачић.

        Он је подсетио да је Србија годинама уназад трпела притиске да дозволи чланство Косова у регионалним организацијама и иницијативама.

        Дачић је изјавио, поводом оцене хрватског председника Иве Јосиповића да у односима две земље постоји технички вакуум, да је у интересу обе земље да се решавају проблеми из прошлости.

        Он је рекао да се изјава Јосиповића односи на разна радна тела која су формирана у време претходне владе и додао да не зна „докле се стигло са тим“.

        Дачић је навео и да ће на предстојећем Кроација форуму у Дубровнику од 10. до 12. јула разговарати са шефицом хрватске дипломатије Весном Пусић што ће бити, како је оценио, прилика да се разговара о билатералним односима.

        Како је најавио, и председник Србије Томислав Николић ће учествовати у раду тог скупа.

Ивица Дачић

Ивица Дачић

„Ја не тражим нити ми очекујемо да развијамо емотивна осећања једни према другима, већ да трагамо за заједничким интересом ако га имамо, а Србија ће бити на челу у тражењу заједничког језика за међусобно уважавање у региону“, поручио је Дачић.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *