Вијести, Регион

Дачић: ЕУ не би имала ништа против Јужног тока да је „Источним прстеном” заобишао Србију

БРИСЕЛ ТРАЖИО ДА ГОСОВОД ИДЕ ПРЕКО БУГАРСКЕ, РУМУНИЈЕ, МАЂАРСКЕ И СЛОВАЧКЕ

  • После разговора са председником Управног одбора Газпрома Алексејем Милером, Ивица Дачић нагласио да толико лицемерје од функционера у Бриселу није могао ни да замисли, јер су они били главни који су учинили све да пропадне пројекат Јужни ток
  • Још је подвукао:„Генерално, када руски гас треба да иде за Србију, то је онда политички проблем, а када треба да иде за западну и северну Европу, онда је то економија која нема везе са политиком”
  • Па закључио: „Ако је тачно ово што сам први пут чуо – то заслужује веома озбиљне разговоре са Европском комисијом, о њиховом односу према Србији, према интересима Србије и грађанима Србије”
  • ФАКТИ: Е, сад треба сачекати како ће Вучић да стартује на ову „лопту”, поготово са инструкцијама које је добио у Вашингтону и поготово – пред посету Ангеле Меркел. Највероватније је да ће се пресамитити и при том тврдити да је то доказ снаге Србије и да једино он зна шта је у њеном најбољем интересу. Наравно: и он и Дачић ће и даље тврдити да је срећа Србије само у оваквој Европској унији!

         ПРВИ потпредседник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је од руских колега сазнао да су званичници ЕУ нудили Русији да се изгради гасовод који би се звао „Источни прстен”, а ишао би преко Бугарске, Румуније, Мађарске и Словачке, док би Србија била заобиђена.

         Он је, после разговора са председником Управног одбора Гаспрома Алексејем Милером, нагласио да толико лицемерје од функционера у Бриселу није могао ни да замисли, јер су они били главни који су учинили све да пропадне пројекат Јужни ток.

         „Генерално, када руски гас треба да иде за Србију, то је онда политички проблем, а када треба да иде за западну и северну Европу, онда је то економија која нема везе са политиком”, предочио је Дачић новинарима у Санкт Петербургу где предводи делегацију Србије на Међународном економском форуму.

         „Ако је тачно ово што сам први пут чуо, то заслужује веома озбиљне разговоре са Европском комисијом, о њиховом односу према Србији, према интересима Србије и грађанима Србије”, нагласио је Дачић.

         Дачић је навео да је у разговору са Милером још једном потврђена опредељеност Србије за наставак сарадње са руским енергетским гигантом и подсетио да је читава Србија била разочарана због пропасти пројекта изградње гасовода Јужни ток, који је за нашу земљу био од животног интереса.

         Имајући у виду да ће крајем 2019. бити прекинут транспорт руског гаса преко Украјине ка Европи и да то значи и прекид снабдевања за Србију, Дацић је пренео да је данас сазнао две веома значајне ствари, од којих је једна о „Источном прстену”.

         Напомињући да је Србија и даље заинтересована за могућност снабдевања руским гасом, Дачић је из разговора са Милером и његовим сарадницима пренео да ће крајем јула бити започето постављање цеви у Црно море према Турској за будући гасовод Турски ток.

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић са председником Управног одбора Гаспрома Алексејем Милером

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић са председником Управног одбора Гаспрома Алексејем Милером

Према Дачићевим речима, Милер ће сутра са грчком владом потписати Меморандум о формирању заједничког предузећа о дистрибуцији гаса.

То, сматра Дачић, говори о томе да ипак постоје неки реални обриси да би тај будући гасовод могао да иде преко Турске, Грчке, Македоније, Србије и даље према Мађарској и Аустрији”, пренео је шеф делегације Владе Србије.

Дачић је рекао да би то могао да буде наставак пројеката који је Србија започела са Руском Федерацијом у претходном периоду, у коме су формирана заједничка предузећа и да је од свих држава, наша земља ту најдаље одмакла.

Делегација Владе Србије, у којој су и министри финансија и привреде, Душан Вујовић и Жељко Сертић, разговарала је и са руским министром енергетике Александром Новаком, који је копредседавајући Мешовитог комитета за сарадњу Србије и Руске Федерације, а Дачић је други копредседавајући у име српске стране.

„Разговарали смо о седници Мешовитог комитета. Констатовали смо да је прошле године обим спољнотрговинске размене био најповољнији за Србију у протеклих пет, шест година, јер је достигао скоро 3,5 милијарде долара, али је много важније да је дошло до повећања српског извоза у Руску Федерацију”, навео је Дачић.

Први потпредседник владе је пренео да је у разговору са Новаком било речи о даљој либерализацији спољно-трговинског режима, односно, о могућности да већ од августа, како је сам Новак рекао, добију позитивне одлуке земаља – чланица Евроазијске економске уније (Русија, Белорусија и Казахстан) о одређеним квотама за извоз аутомобила у Русију и о сиру произведеном у Србији, како би се тај извоз могао реализовати у другој половини године.

Са министром Новаком разговарали смо и о потреби да се реши питање одобравања радних дозвола за грађане Србије који раде у Руској Федерацији, имајући у виду да су они често жртве криминалних радњи послодаваца који их доводе без легалних докумената и дозвола и увлаче наше раднике у прекршај, казао је потпредседник Владе Србије.

„Ту ће бити озбиљних разговора наших министарстава, пре свега Министарства за рад са руским колегама”, најавио је Дачић.

Сутра предстоје разговори о аранжманима за снабдевање гасом за српска предузећа, као и политичким темама са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим. Очекује се да ће се учесницима Међународног економског форума обратити и руски председник Владимир Путин.

Форум у Санкт Петербургу, који се одржава од 18. до 20. јуна, под девизом „Време је за акцију: заједничким снагама ка стабилности и расту”, окупио је више од 1.600 компанија, од којих су 840 иностране.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *