Регион

Да ли се Војислав Шешељ враћа из Хага?

seselj

Првостепена пресуда вођи СРС биће изречена на лето, након чега ће, ако буде ослобађајућа, “војвода” у року у 24 сата бити у Србији. Из странке поручују да ће Шешељ наставити да се бави политиком.

Председник Српске радикалне странке и хашки оптуженик Војислав Шешељ за неколико месеци могао би да се врати у Србију!

Како су у извештају поднетом Савету безбедности УН навели председник Трибунала у Хагу Теодор Мерон и главни тужилац Серж Брамерц, првостепена пресуда Шешељу биће изречена четири месеца касније него што је првобитно било планирано, таачније у јулу ове године. Процес суђења Шешељу практично је завршен 20. марта 2012, када је он завршио са изношењем завршне речи.

У Хашком суду за Телеграф потврђују да ће поступак бити окончан ове године, али нису желели да истакну тачан датум изрицања пресуде.

– У овом тренутку још увек немамо тачан распоред активности, и то важи и за случај Војислава Шешеља – додају у Хашком суду.

СРС: ПОЛИТИКА ЈЕ ШЕШЕЉЕВ ЖИВОТ!

У странци Војислава Шешеља, која први пут након више од двадесет година није у сазиву српског парламента, с нестрпљењем чекају јул. Како у разговору за Телеграф каже функционер СРС Немања Шаровић, Хашки суд против Шешеља нема никавих доказа, па би он “морао да буде пуштен”.

– Општи став, без обзира на то којој партији ко припада, од Чедомира Јовановића па до друге крајности, јесте да доказа против Шешеља нема. Ја сам сигуран да би он морао да буде пуштен, али пресуде Готовини и Харадинају довољно говоре о правичности тог суда. Тамо нико није осуђен за злочине над Србима – подсећа Шаровић.

Према његовим речима, о евентуалном повратку лидера СРС на политичку сцену Србије не може се говорити, јер “Шешељ политику никада није напуштао”.

– Иако су све учинили да га ућуткају и из политике протерају, истина је да Војислав Шешељ политику никада није напуштао. Његов одлазак у Хаг је била жртва и управо је везана за његово бављење политиком. Он је доказао да је на сваку жртву спреман и сада је потпуно јасно да је он тамо отишао да брани истину о српском народу – сматра Шаровић.

Слично размишља и његов партијски колега Зоран Красић, који тврди да је израчунао да је Шешељ у Хагу два и по пута угроженији од било ког другог оптуженика.

– То је проста математичка рачуница. Мени ни до данас није јасно шта он тамо тражи. Свака секунда коју је тамо провео је претерана – поручује Красић.

Он додаје да је “Шешељ читав живот подредио политици и српском народу“.

ДЕСЕТ ГОДИНА СУЂЕЊА И СУНОВРАТ ПАРТИЈЕ

Подсетимо, Војислав Шешељ се на списку хашких оптуженика појавио октобра 2001. године, док је оптужница коју је потписала тужитељка Карла дел Понте обелодањена 14. фебруара 2003. Десет дана касније, Шешељ се добровољно упутио ка Хашком трибуналу.

Своје разлоге он је објаснио у разговору за “Вечерње новости”, где је рекао “да би био дубоко несрећан када би тај светски циркус прошао без његовог директног учешћа“.

– Једва чекам да одем у Хаг. Што пре и у било ком својству. Мој животни циљ није да мирно умрем у кревету, већ да оставим неко дело по коме ће ме се сећати поколења. Хаг је за тако нешто идеална прилика – поручио је тада Шешељ.

За ових десет година “случај Шешељ” неколико пута је био и на насловним странама иностране штампе, а неколико његових “наступа” постоји забележено је и на Телеграфу. У међувремену, када је у питању управљање странком, Шешељ ниједног тренутка није “испуштао конце из руку”: његове рекације на одвајање Томислава Николића и Александра Вучића биле су врло бурне, а непосредно пред потоње изборе за председника Србије СРС је кандидовала Јадранку Шешељ – по лидеровој изричитој жељи.

Такође, након “испадања” из посланичких клупа, Шешељ је послао детаљне инструкције за “чистку” у странци, након чега је цео страначки врх измењен.

Иначе, хрватски хрватски новинар и хашки осуђеник Домагој Маргетић рекао је у разговору за Телеграф да би за Шешеља и Ратка Младића требало очекивати ослобађајуће пресуде.

(Телеграф)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *