Вијести, Регион

Да ли и Турска, као и Вучић, почиње да води бугарску политику?

СТИЖУ 7 ДАНА ПОСЛЕ ПУТИНА, А ТРАЖИЋЕ ОД АНКАРЕ ДА „НЕ ПОДРИВА САНКЦИЈЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ” И НЕ ПОВЕЋАВА ИЗВОЗ У РФ

Могерини и Хан трче код Ердогана да га убеде да не пристане на други руски гасовод

  • „Посета… је снажна индикација стратешког значаја везе Турске и ЕУ и наше жеље да убрзамо проширење”, навела је у саопштењу висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини
  • Турска од 2005. преговара о приступању ЕУ, али политичке препреке, посебно око подељеног острва Кипар, као и отпор неких европских држава према чланству Турске, зауставиле су напредак и односи су често били затегнути

         ЕВРОПСКА унија ће – током посете високих европских званичника Анкари ове седмице – позвати Турску да не подрива санкције уведене Русији и затражити ближу сарадњу те државе у борби против екстремиста Исламске државе.

         Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, комесар за проширење Јоханес Хан и комесар за хуманитарну помоћ Христос Стилијанидес отпутоваће сутра у дводневну посету Турској, прву посету једне високе европске делегације Турској за више година, усмерену да пружи нови подстицај често затегнутим односима Турске и ЕУ.

         Посета пада само недељу дана после посете руског председника Владимира Путина Турској, током које је Москва објавила да прекида пројекат гасовода Јужни ток и именовала Турску као пожељног партнера са алтернативни гасовод, пренео је Ројтерс.

         Турска се није придружила санкцијама Запада уведеним Русији због украјинске кризе.

         Званичници ЕУ настављају са притисцима на Турску да се придружи санкцијама или да бар не користи ситуацију извозом забрањених производа у Русију, рекао је неименовани европски званичник.

         Представници ЕУ, такође, желе да разговарају о потреби ближе сарадње са Турском у борби против ИС и других екстремистичких група, настојањима да им се укине финансирање и заустави прилив страних бораца.

         На хиљаде Европљана је отишло да се бори у Сирији, на страни ИС или други група, а Турска је кључна транзитна тачка.

         Турски званичници сматрају да владе чланица ЕУ треба да ураде више како би зауставиле стране борце да путују у овај регион.

         Европска унија жели да Турска помогне у идентификацији страних бораца и да упозори уколико постоје ризици по авио-безбедност, рекао је неименовани званичник.

         Током посете, представници ЕУ, састаће се са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и премијером Ахметом Давутоглуом и обићи један избеглички камп.

         Они ће, такође, најавити повећање помоћи ЕУ Турској како би тој држави помогли са приливом избеглица из Сирије и Ирака.

         „Посета… је снажна индикација стратешког значаја везе Турске и ЕУ и наше жеље да убрзамо проширење”, навела је Могерини у саопштењу.

         Турска од 2005. преговара о приступању ЕУ, али политичке препреке, посебно око подељеног острва Кипар, као и отпор неких европских држава према чланству Турске, зауставиле су напредак и односи су често били затегнути.

Могерини и Хан трче код Ердогана да га убеде да не пристане на други руски гасовод

Могерини и Хан трче код Ердогана да га убеде да не пристане на други руски гасовод

Руководство ЕУ се, међутим, нада да ће нови председник и премијер у Турској и нова Европска комисија у Бриселу направити нови почетак који ће утрти пут регуларним разговорима на високом нивоу, на којима ће бити речи о заједничким стратешким интересима.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *