Вијести, Регион

Да је у Берлину или Паризу страдало 8 полицајаца цео свет би био на ногама

Берлин – „Замислите да је у Берлину или Паризу убијено осам полицајаца, у борби са терористима који нису немачког или француског порекла? Цео западни свет би био на ногама“, пише између осталог штампа на немачком…

„Македонски хаос“, насловио је Зидојче цајтунг чланак у којем износи тезу да су догађаји од прошле суботе у Куманову инсценирани: „Влада Груевског и његов рођак, шеф обавештајне службе Мијалков, годинама су илегално прислушкивали преко 20.000 Македонаца, тврди лидер опозиције.

Он за своје тврдње има све више доказа: транскрипте прислушкивања и снимке. Најинтересантнији су, наводно, разговори државних званичника.

Према снимцима, Груевски и министри разговарали су о лажирању избора, корупцији и другим трансакцијама које откривају злоупотребе власти. Влада одбија да се изјасни о снимцима. Али, неке жртве прислушкивања, укључујући и бивше тужиоце, потврдиле су аутентичност снимака које је лидер опозиције добио од једног забринутог македонског припадника тајне службе.

На снимцима објављеним у четвртак, чује се како премијер Груевски, шеф обавештајне службе и министарка унутрашњих послова расправљају о томе како од јавности сакрити Мерцедес који је купљен за Груевског и за који је плаћено 575.000 евра. У другим разговорима, реч је очигледно о мултимилионској корупцији или плаћању за летове којима су, наводно, Македонци долазили из иностранства да гласају у корист владе.

„Македонски експерти упозорили су у априлу да влада под притиском може да инсценира инциденте, чак и терор, како би се одржала на власти. Прошлог викенда, у малом граду Куманову, било је жестоких борби полиције са наводним терористима – 14 ‘терориста’ и осам полицајаца изгубило је живот. Терористи, који су наводно дошли углавном из Албаније, имали су за циљ да ‘нападну државне институције, тржне центре и спортске манифестације’, изјавио је премијер.

Наводно су напади били планирани за недељу која следи (17.5.) – на дан кад ће током планираног протеста опозиција бити затражена оставка Груевског.“

„Стручњаци страхују да је влада инсценирала тај крвави инцидент. Бивши шеф обавештајне службе Горан Митевски рекао је да звучи нелогично да је тешко наоружана терористичка група остала незапажена од стране власти. Бивши генерал Илија Николовски верује да су наводни терористи заправо плаћеници. Опозициони лидер Зоран Заев чак може да докаже да влада већ годину и по дана зна за ту оружану групу. Амбасадори Немачке, САД, ЕУ, Велике Британије, Француске и Италије, након састанка са премијером и лидером опозиције, ни једном једином речју нису поменули ‘тероризам’, већ су говорили само о ‘трагедији’“, пише Зидојче цајтунг.

Борбе које долазе

„Прошле недеље у Македонији је експлодирало насиље. Да ли је то почетак нових оружаних борби у овом запостављеном региону?“, пише Андреј Ивањи за Тагесцајтунг.

„О позадини акције у Куманову се мало зна. Македонске власти тврде да је оружана банда планирала терористичке акције и упркос многим жртвама сада хвали ‘успешну операцију’. Међутим, једна ствар је сигурна: много, веома много људи, вероватно већина у том етнички мешовитом и подељеном региону, неће догађаје у Куманову видети као обрачун полиције са илегалном оружаном групом, већ као сукоб између словенско-православних Македонца са Албанцима.

Да је у Берлину или Паризу страдало 8 полицајаца цео свет би био на ногама / Фото: латинични Танјуг

Да је у Берлину или Паризу страдало 8 полицајаца цео свет би био на ногама / Фото: латинични Танјуг

Без обзира на то шта се заправо догодило или ће се десити, Срби негују симпатије према православној браћи у Македонији и одбојност према Албанцима. И обрнуто, Албанци са Косова и Албаније ће бити априори за своје земљаке који живе у Србији, Македонији, Грчкој и Црној Гори. Национална осећања су изнад било које идеологије.“

Балансирање на ивици рата

У тексту Тагесцајтунга даље стоји: „Историја нас учи да ништа добро не може да настане из стања масовне незапослености, незацељених ратних рана, међусобног оптуживања, безнађа и очаја. Народи на Балкану навикли су на понизност, али свест о томе да се социјално и економски ситуација неће побољшати, шири се неумитно – а самим тим и нестрпљење. Вера у Европску унију нестаје, а познати образац за одржавање моћи при руци је свим регионалним владарима и онима који то желе да буду: за своје страдање окривити другу нацију, своје редове збијати уз националистички поклич. Сви знају: чак и ако не желите да испровоцирате баш велике сукобе, играње с ватром на игралишту опште фрустрације лако се претвара у огањ пакла.“

„У Београду се на кризу у Македонији гледа у контексту идеје о Великој Албанији и ‘нерешеног албанског питања’. Пре неки дан је премијер Албаније Еди Рама изазвао узбуђење изјавом да ће Албанија и Косово ‘бити приморане да се уједине на класичан начин’, уколико бу морале предуго да чекају на уједињење у оквиру Европске уније. Мапе Велике Албаније укључују не само Албанију и Косово, већ и део Србије, Македоније, Црне Горе и Грчке.

Замислите да је у Берлину или Паризу убијено осам полицајаца у борби са терористима који нису немачког или француског порекла. Цео западни свет би био на ногама. Али то се десило у Македонији, далеко од језгра Европе, тамо где две и по деценије нема мира. Европска унија, САД, ОЕБС и други позвали су све тамо доле да се уздржавају и да се помире.“

Извор: Васељенска ТВ, Дојче веле

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *