Вијести, Регион

Цвијановић предложила владу са 8 Срба, 5 Бошњака и 3 Хрвата

МИНИСТАР ФИНАНСИЈА ПОНОВО ТЕГЕЛТИЈА, МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ЛУКАЧ, МИНИСТАР ИНДУСТРИЈЕ И ЕНЕРГЕТИКЕ ЂОКИЋ…

        МАНДАТАР за састав нове Владе Републике Српске Жељка Цвијановић предложила је на посебној седници Народне скупштине нови састав Владе.

        За министра финансија предложен је Зоран Тегелтија који је ову функцију обављао од 2010. године. Тегелтија је рођен 1961. године у Мркоњић Граду гдје је завршио основну школу и Гимназију, а потом Економски факултет у Сарајеву, док је магистарске студије завршио 2006. године, а звање доктора економских наука стекао је 2008. године.

        Радио је у Рафинерији нафте у Броду, Републичкој управи јавних прихода, те Републичкој управи царина. По националности је Србин.

        Драган Лукач предложен је за министра унутрашњих послова. Рођен је 1968. године у Крњеуши, општина Босански Петровац, где је завршио основну школу. Средњу техничку школу завршио је у Бихаћу, док је Вишу школу унутрашњих послова, а затим и Високу школу унутрашњих послова завршио у Бањалуци, као и постдипломске студије и стекао звање магистра државно-правних наука. По националност је Србин.

        За министра просвјете и културе предложен је Дане Малешевић. Рођен је 1952. године у месту Чивчије у општини Прњавор, а након завршених основних студија на којима стиче звање професора политехничког васпитања и образовања, одбранио је 2011. године докторску тезу која се односи на квалитет средњег стручног образовања.По националности је Србин.

        За министра рада и борачко-инвалидске заштите предложен је Миленко Савановић.Рођен је 1955. године у Подрашници, општина Мркоњић Град, гдје је завршио основну школу, а средњу школу, Машински факултет и магистарске студије завршио је у Бањалуци. Борац је прве категорије и ратни војни инвалид седме категорије. По националности је Србин.

        Петар Ђокић, досадашњи министар рада и борачко-инвалидске заштите, предложен је за министра индустрије, енергетике и рударства. Рођен је 1961. године у Брчком гдје је завршио основну школу. Средњу школу унутрашњих послова завршио је у Сарајеву, а Економски факултет у Београду.По националности је Србин.

        За министра правде предложен је Антон Касиповић. Рођен је 1956. године у Бањалуци гдје је завршио основну и средњу школу и дипломирао на Правном факултету.

        Био је дугогодишњи новинар, а потом и директор и главни и одговорни уредник дневног листа „Глас Српске“. Од 2006. до 2013. године обављао је функцију министра просвете и културе Републике Српске. По националности је Хрват.

        Акутелни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић предложен је да и у новом сазиву Владе Српске обавља ту функцију. Рођен је 1945. године у Романовцима код Градишке. Пољопривредни факултет завршио је 1971. године у Сарајеву, магистрирао је 1978. године, а докторирао 1984. године.

        Био је члан Владе БиХ и министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду, затим генерални директор Комбината АИПК – Бањалука, члан Савезне Владе бивше СФРЈ као министар без портфеља, те савезни министар за пољопривреду, шумарство и водопривреду бивше СФРЈ. По националности је Србин.

        Драган Богданић је предложен да и даље обавља функцију министра здравља и социјалне заштите. Рођен је 1965. године у Теслићу, где је завршио основну и средњу медицинску школу. Медицински факултет и специјализацију из интерне медицине завршио је у Бањалуци, а субспецијализацију из кардиологије у Београду. По националности је Србин.

        Јасмин Комић предложен је да и даље обавља функцију министра науке и технологије. Рођен је 1956. године у Бањалуци, где је завршио основну школу и Математичку гимназију, а дипломирао је и докторирао на Економском факултету у Баањалуци, где је изабран у звање редовног професора. По националности је Бошњак.

        За министра управе и локалне самоуправе предложена је актуелни министар тог ресора Лејла Решић. Рођена је 1981. године, у Приједору, дипломирала је журналистику на Факултету политичких наука у Сарајеву, где је тренутно и магистрант на катедри за политологију. Као новинар и уредник радила је 10 година. По националности је Бошњак.

        За министра трговине и туризма предложен је Предраг Глухаковић. Рођен је 1954. године у Бијелој код Брчког, где је завршио основну школу, потом Средњу техничку школу у Брчком, а Економски факултет у Новом Саду, где је и магистрирао економију.

        Од 2001. до 2006. године радио је у Влади Брчко дистрикта на руководећем мјесту у Одељењу за комуналне послове, док је у мандату Владе Српске од 2006. до 2010. обављао функцију министра трговине и туризма. Од 2010. до 2014. изабран је на дужност потпредседника Народне скупштине Српске. По националности је Хрват.

        Јасмина Давидовић предложена је за министра породице, омладине и спорта. Рођена је 1952. године у Подлуговима, где је завршила основну школу, док је Гимназију завршила у Илијашу, а Медицински факултет у Сарајеву, као и специјализацију из гинекологије и акушерства. У ратном периоду радила је као лекар у Хитној служби Дома здравља Фоча. Данас води најбројнији тим породичне медицине са 2.200 регистрованих пацијената. По националности је Бошњакиња.

        Актуелни министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић поново је предложена на ту функцију. Рођена је 1958. године у Бањалуци, где је завршила основну школу, Гимназију и Правни факултет. По националности је Бошњак.

        За министра саобраћаја и веза предложен је Неђо Трнинић. Рођен је 1956. године у Рамићима, општина Кључ. Машински факултет завршио је у Бањалуци. По националности је Србин.

        Златан Клокић је предложен за министра за економске односе и регионалну сарадњу. Рођен је 1983. у Прњавору, где је завршио основну и средњу школу, а потом Електротехнички факултет у Бањалуци, на одсеку за електроенергетске и индустријске системе. По националности је Бошњак.

Жељка Цвијановић и Милорад Додик

Жељка Цвијановић и Милорад Додик

Давор Чордаш је предложен да и даље буде министар за избеглице и расељена лица. Рођен је 1959. године у Славонском Броду, радио је као средњошколски професор у Маглају, асистент на Пољопривредном и Природно-математичком факултету у Сарајеву, посланик у Парламенту Федерације БиХ, заменик министра социјалне политике и избеглица у Влади Федерације БиХ, те саветник хрватског члана Председништва БиХ. По националности је Хрват.

Независне новине

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *