Вијести, Регион

Црква је издржала много веће гонитеље

ПАРОХ ПОДГОРИЧКИ УВЕРЕН ДА ЋЕ АПАРАТ ЦРНОГОРСКЕ РЕПРЕСИЈЕ ДОЖИВЕТИ НОВИ ФИЈАСКО

  • Велибор ЏОМИЋ: Ово је продужетак прогона Митрополије црногорско приморске, канонског свештенства. Нека им буде, али Црква је издржала много веће гонитеље, него што су ти типчићи типа (министра полиције) Коњевића
  • Одбор Црквене општине подгоричке апеловао на „све релевантне институције и разумне људе од утицаја у црногорском друштвеном животу да учине што је у њиховој моћи како би се одмах прекинуло с прогоном свештеника Џомића и цјелокупног православног свештенства”

         ПРОТОЈЕРЕЈ-ставрофор Велибор Џомић саопштио је данас новинарима након изласка из Центра безбедности Подгорица да ће испоштовати одлуку Министарства унутрашњих послова МУП и да ће данас до поноћи напустити Црну Гору, али је додао и да ће се вратити.

         Џомић је новинарима, испред бивше зграде Центра безбедности Подгорица, казао да је тек данас примио решење.

         „Морам да кажем да је министар унутрашњих послова Рашко Коњевић слагао поједине медије, којима је доставио информацију да ћу да изађем из државе данас до 18 сати. Није до 18 сати, него до 24 сата”, навео је он.

         Џомић тврди да се Коњевић боји Управног суда, наводећи да је три пута до сада био у оваквој ситуацији за четири године.

         „Три пута је одобрено одлагање решења, до окончана управног спора. Будите сигурни да ће ова одлука, ових дана доживети фијаско на Управном суду. Ништа није завршено”, поручио је Џомић.

         Он је казао да је предао тужбу 4. фебруара Управном суду, наводећи да ће тражити од суда хитност у поступку.

         „Сутра иде захтев за привремену меру. Ја нећу бити у прилици да то поднесем лично, али ће то моји опуномоћеници урадити”, рекао је Џомић.

         Према његовим речима, за четири године МУП је донео седам незаконитих првостепених решења, девет другостепених и три пресуде Управног суда у његову корист, и у корист, како је навео, свих других свештеника који су дошли у ту ситуацију.

         „Према томе, ово је један продужетак прогона Митрополије црногорско приморске, канонског свештенства. Нека им буде, али Црква је издржала много веће гонитеље, него што су ти типчићи типа Коњевића”, казао је Џомић.

         Џомићев адвокат, Зоран Пиперовић, најавио је да ће сутра ујутро предати Управном суду предлог за издавање привремене мере.

         „Сигуран сам да ће тај предлог да буде усвојен. Чим буде донесено решење од Управног суда да се доноси привремена мера, то значи суспензију свих ових решења”, рекао је он, појашњавајући да ће Џомић моћи да дође у Црну Гору наредни дан након решења.

         Он је показао документ са мишљењем Агенције за националну безбедност (АНБ), у коме нема печата ни потписа човека који је написао решење.

         „Ово говори о озбиљности једне озбиљне институције”, рекао је Пиперовић.

         Он је указао на саопштење МУП-а, у ком се наводи да су они поступили сходно мишљењу АНБ-а, тврдећи да то није тачно.

         „Оног секунда кад је АНБ казао да отац Велибор не испуњава услове за боравак на основу Закона о странцима, ту се обавеза АНБ-а завршава”, казао је Пиперовић.

         Он је рекао да АНБ нема никакве везе да ли ће МУП да донесе решење којим се удовољава привременој мери, па се, како је навео, Џомић оставља у Црној Гори до окончања управног спора или не.

         „То да ли се удовољава или не, нема везе са АНБ-ом, има везе само са МУП-ом. Зна се ко је тај инат урадио”, закључио је Пиперовић.

         „Министарство унутрашњих послова је сходно закону донело коначно решење којим се не одобрава привремени боравак Велибору Џомићу због постојања сметњи из разлога националне безбедности на које је указала Агенција за националну безбедност АНБ у свом мишљењу достављеном МУП-у током трајања поступка”, саопштено је јуче из тог Владиног ресора.

         МУП је сходно Уставу и законским прописима у обавези да поштује ставове надлежних државних органа, у овом случају Агенције за националну безбедност, и у одговарајућем поступку је донео коначно решење које се има одмах извршити, објаснили су из МУП-а.

         Џомић је, поводом одлуке МУП-а, поручио да је министар унутрашњих послова Рашко Коњевић прекршио јавна овлашћења, додајући да о њему износи неистине у јавности.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић

МУП је решење донео након што је одбио Џомићев предлог за одлагање привремене мере до одлуке Управног суда.

Пиперовић је казао да је одлука Министарства унутрашњих послова скандалозна.

Он је подсетио да Џомић тражи боравиште у Црној Гори по основу спајања са породицом, као и да је ту настањен 22 године, да је у међувремену постао универзитетски професор, додајући да „Џомић не ради ништа што би шкодило држави”.

ОДБОР ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ ПОДГОРИЧКЕ ПОВОДОМ КАМПАЊЕ ПРОГОНА ПРАВОСЛАВНИХ СВЕШТЕНИКА

ЦРНОГОРСКА јавност, већ више година, има прилику да прати бројна догађања везана за агресивну кампању прогона православних свештеника. У посљедње три године не бирајући средства једна државна институција окомила се на протојереја Велибора Џомића.

Акције које се воде против подгоричког свештеника протојереја Велибора Џомића православни вјерници доживљављју с осјећањем огорчења, неправде и манифестовања сирове силе.

Без обзира што је Црква законом одвојена од државе и што су вјерска права и слободе, као и слобода говора, загарантоване бројним домаћим и међународним правним актима, прогон православних свештеника у Црној Гори се упорно наставља.

Посљедња у низу одлука МУП-а Црне Горе о хитном протјеривању свештеника Велибора Џомића резултирала је великим узнемирењем у црногорској јавности, а посебно међу вјерницима.

Разлог за забринутост представља чињеница да је одлука донијета од стране министарства чија је обавеза да обезбједи потпуну сигурност свим грађанима Црне Горе без обзира на њихову националну и вјерску припадност.

Доношењем поменуте одлуке МУП промовише пријетњу и страх шаљући поруку православним вјерницима да могу бити сурово кажњени због исповиједања вјере и оданости вриједностима Православља. Несумњиво је да се овим чином поручује православним вјерницима – шта се свакоме од њих може десити у будућности, када њихов свештеник, угледни научник и мислилац, доживљава оваква шиканирања.

Партијско-идеолошким поступцима у неким црногорским медијима, првославни вјерници Митрополије Цетињске (Црногорско приморске) неријетко су проглашавани издајницима Црне Горе.

Слиједећи исту партијско-идеолошку матрицу, поједине политичке структуре у МУП-у Црне Горе одлучују да један угледни свештеник, ,доктор наука, универзитетски професор, секретар Црквене општине подгоричке, представља опасност по безбједност државе Црне Горе и да мора бити хитно протјеран и прије расправе и одлуке на Управном суду.

Црквени одбор Црквене општине подгоричке истиче да протојереј Велибор Џомић, за све године колико траје овај понижавајући поступак није дозволио да било ко од вјерника, чланова Црквеног одбора иступи у јавност као његов заступник и бранилац.

Овога пута Црквени одбор је у обавези, превасходно према вјерницима и парохијанима, да обавијести јавност да је посљедњом одлуком МУП-а изазвано велико незадовољство и забринутост код вјерног народа у Подгорици и широм Црне Горе. Овиме се ствара атмосфера напетости и неповјерења које штете грађанском миру, мултикултуралности, вјери у Устав, у слободу вјероисповијести и права грађана.

Вођени исконским правом и у корист афирмисања основних цивилизацијских вриједности, Црквени одбор црквене општине подгоричке, овим путем апелује на све релевантне институције и разумне људе од утицаја у црногорском друштвеном животу да учине што је у њиховој моћи како би се одмах прекинуло с прогоном свештеника Џомића и цјелокупног православног свештенства.

Остајемо у нади да већи дио државних структура дијели с нама исте ставове и да се гнуша прогона вјере и свештенства које су непримјерене не само за земљу која претендује да буде члан Европске Уније већ су и недостојне њене црногорске идеје и традиције.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *