Вијести, Регион

Ћирилицу прогоне ХДЗ и Католичка црква

viskovic

ИНЦИДЕНТИ у Вуковару у вези са ћирилицом индуковани су од Хрватске демократске заједнице /ХДЗ/ и Католичке цркве, које ову ситуацију одржавају да би постигле своје циљеве, оценио је хрватски књижевник и лексикограф Велимир Висковић.

Он сматра да је на делу спрега ХДЗ-а и Католичке цркве, а да је стварни циљ „деснице” да мобилизује гласачко тело на мржњи према Србима и да се на тај начин врати на власт.

Висковић је за „Вечерње новости” рекао да је интерес Католичке цркве да врати утицај на политичкој сцени Хрватске, јер јој се, како је нагласио, не свиђају промене које воде ка секуларизацији земље.

„Тако се ствара снажна интересна спрега између ХДЗ-а и Католичке цркве и све оно што се догађа око ћирилице и двојезичних натписа је као средство притиска на садашњу власт, као покушај да се она прикаже анационалном”, рекао је Висковић.

Он је оценио да су тензије у великој мјери испровоциране социјалним фрустрацијама и да се то незадовољство исказује у некој форми националног сукоба.

Висковић је подсетио да ћирилицом нису писали само Толстој, Достојевски или Никола Тесла, као син православног свештеника, већ и Хрвати источно од реке Крке, те да треба разбити мит да је реч о неком непријатељском писму.

Он је нагласио да Срби у Хрватској говоре исти језик као Хрвати и да чак најекспониранији представник српске заједнице Милорад Пуповац говори „најнегованији, ортоепски најисправнију и најчистију хрватску варијанту”.

„Он ће, евентуално, допустити себи употребу неког лексема који није најчишћи хрватски. Главна разлика је у писму, али и у Србији се, поготово у ери компјутеризације, све више користи латиница”, закључио је Висковић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *