Вијести, Регион

Ципрас упутио писма упозорења Јункеру, Лагард и Драгију

ГРЧКИ ПРЕМИЈЕР УПОЗОРИО ДА ЈЕ ЊЕГОВА ЗЕМЉА „ФИНАНСИЈСКИ ЗАДАВЉЕНА”

  • Наводно је – ради враћања ликвидности – предложио да ЕЦБ повећа ниво за издавање грчких трезорских записа, као и делимичну исплату транше кредита од 7,3 милијарде евра, повратак 1,9 милијарди евра од профита који је ЕЦБ направила купујући грчке обвезнице од 2010. године и повратак 1,2 милијарде евра, уплаћених у фонд помоћи еврозоне ЕФСФ

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас рекао је данас да је његова земља „финансијски задављена”, усред забринутости да Атина можда има само неколико седмица до банкрота.

         „Иако смо у таквој финансијској ситуацији, ми поштујемо све наше спољне обавезе”, рекао је Ципрас и додао да „недостатак ликвидности није нити избор нити одговорност грчке владе”. „Ради се о оштрој преговарачкој тактици наших партнера, и не знам да ли се ико у Европи осећа поносним због тога”, пренео је АП.

         Представник владе Габријел Сакеларидис рекао је да Грчка, уколико жели да испуни све обавезе овог лета, треба више финансијске помоћи. Он очекује да би договор са кредиторима, Грчка могла да постигне до краја маја.

         Ципрас је јуче упозорио стране кредиторе да његова земља не може отплатити дуг ММФ-у од 750 милиона евра, уколико јој они одмах не обезбеде ликвидност.

         Позивајући се на европске изворе, грчки листови су пренели да је Ципрас 8. маја послао претеће писмо председнику Европске комисије Жан Клод Јункеру, шефу ММФ-а Кристин Лагард и председнику Европске централне банке Марију Драгију.

         У том писму Ципрас је рекао да Грчкој недостају домаћи извори ликвидности за испуњавање, како домаћих, тако и страних дужничких обавеза, и да није добила никакву помоћ за отплату дуга од 240 милијарди евра, још од прошлог августа.

         За враћање ликвидности, Ципрас је предложио да ЕЦБ повећа ниво за издавање грчких трезорских записа, као и делимичну исплату транше кредита од 7,3 милијарде евра, повратак 1,9 милијарди евра од профита који је ЕЦБ направила купујући грчке обвезнице од 2010. године и повратак 1,2 милијарде евра, уплаћених у фонд помоћи еврозоне ЕФСФ.

         Писмо је посматрано као могући блеф и појачало је климу неповерења између две стране, наводе лист, а преноси Ројтерс.

         Грчке готовинске резерве се смањују и преговори између Ципрасове левичарске владе са кредиторима о новчаним реформама касне месецима.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

Ципрас је у петак рекао да су Грчка и њени кредитори пронашли заједничку полазну тачку у преговорима, али да влада неће одступити од својих „црвених линија”, међу којима су одбијање смањења плата и пензија.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *