Вијести, Регион

Ципрас са Путином разговарао сат и по и изашао задовољан и насмејан

РУСИЈА ЋЕ ФИНАНСИРАТИ ГРЧКИ ДЕО ТУРСКОГ ТОКА И ОТВОРИТИ ТРЖИШТЕ ЊЕНИМ ФАРМЕРИМА

  • Европска унија – нагласио је Владимир ПУТИН – треба да аплаудира Русији. Јер, ми ћемо градњом гасовода помоћи и отварање нових радних места у Грчкој, а шта је лоше у отварању нових радних места?
  • The Guardian: „Сва политика евробирократије  претворила се у политику понижавања партнера. Ципрас је о томе више пута говорио. Непромишљена политика ЕУ гура Грке у наручје Русије. Хоће ли ЕУ моћи да свари понижавање Русије и Грчке?“
  • Немачки лист Suddeutsche Zeitung: Цела Европска унија већ је припремила усаглашени план ванредних мера за случај изласка Грчке из еврозоне. Тај план, поред осталог, садржи механизме контроле токова капитала

        ГРАДЊА Турског тока помоћи ће Грчкој да отплати дугове међународним повериоцима – оценио је у Санкт Петербургу Владимир Путин.

        Он се у „северној престоници“ срео са великом групом страних новинара и на исту тему рекао: „Европска унија треба да аплаудира Русији. Јер, ми ћемо тим пројектом помоћи и отварање нових радних места у Грчкој, а шта је лоше у отварању нових радних места?“

        Руски лидер одмах у наставку нагласио: „Ако Европска унија жели да Грчка враћа дугове – онда мора бити заинтересована да Грчка има економију која се уздиже и омогућава да се враћају узети кредити“.

        Овом Путиновом сусрету са новинарима, претходио је његов разговор са Алексисом Ципрасом са којег је „процурило“ да ће Москва највероватније скинути своје контрасанкције са грчког пољопривредног експорта.

        Сам разговор Путин-Ципрас потрајао је сат и по.

        Грчки премијер је – по изласку из сале за преговоре – изгледао задовољно и смешио се, али је одбио да даје било какве изјаве.       

        Путинов прес-секретар, Дмитриј Песков, изјавио је да ће се за грчке фармере наредних недеља „тражити решење које неће бити у супротности са уведенима санкцијама“. Саопштио је такође да руски лидер и грчки премијер уопште нису дотицали „руске финансијске помоћи Атини“.

        Према његовим речима, грчка влада ће до новембра припремити текст меморандума о ширењу економске сарадње две земље.

        Нешто касније се – додуше, незванично – сазнало да је Русија спремна да потпуно финансира трасу Турског тока преко територије Грчке. Вредност инвестије је: две милијарде евра.

        Иначе, Путин је са говорнице Петроградског међународног економског форума – на којем је претходно наступио Ципрас – рекао и ово:

        „Господин Ципрас је малочас рекао да су грчки дугови општеевропски проблем. То је исправан приступ. Кад сте некоме много дужни – то је проблем и онога коме сте дужни“.

Путин са страним новинарима у Санкт Петербургу

Путин са страним новинарима у Санкт Петербургу

Запад и његови ударни медији су се, наравно, узбудили и узнемирили.

Примера ради, CNN је већ поставио питање: „Хоће ли се презадужена Грчка окренути према Русији која је под санкцијама?“

The Financial Times не крије: „За Ципраса наступа час X да прихвати нагодбу по европским правилима. У супротном, Грчка ће бити ишчупана из европског света. А то ће нанети неизбрисиву штету европским вредностима које су деценијама сматране узором за подражавање“.

На другој таласној дужини је утицајни британски The Guardian. Ево те позиције: „Сва политика евробирократије претворила се у политику понижавања партнера. Ципрас је о томе више пута говорио. Непромишљена полтика ЕУ гура Грке у наручје Русије. Хоће ли ЕУ моћи да свари понижавање Русије и Грчке?“

Немачки лист Suddeutsche Zeitung тврди да је цела Европска унија већ припремила усаглашени план ванредних мера за случај изласка Грчке из еврозоне. И да тај план, поред осталог, садржи „механизме контроле токова капитала“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *