Вијести, Регион

Ципрас: Немачка има буџетски вишак, а осталима диктира стезање кајиша које је ЕУ довело на ивицу распада

„НЕ МОЖЕ БЕРЛИН БИТИ ШТЕДИОНИЦА ЕУ – АКО СЕ ОВАКО НАСТАВИ БИЋЕ ЈОШ НЕУГОДНИХ РЕФЕРЕНДУМА”

  • Грчки премијер поновио позив Немачкој да његовој земљи исплати ратну одштету за време нацистичке окупације: “То је питање части за државу. Грчка неће повући своје захтеве”(тражи између 269 и 332 милијарде евра)

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да ће тражити даље смањење грчког дуга и ублажавање оштрих мера штедње које, како је казао, диктира Немачка.

         Ципрас је навео да буџетски вишак Немачке с једне стране и наставак рекордне незапослености на југу Европе с друге стране нису прихватљиви.

         “Не може Берлин да буде нека врста европске штедионице и да бележи буџетски вишак док је југ Европе погођен рекордном незапосленошћу”, истакао је Ципрас у разговору за атински лист “Рилњуз” (Realnews).

         “Ако се тако настави, видећемо још неугодних резултата референдума и избора у Европи”, рекао је Ципрас.

         Према његовим речима, догма штедње је довела Европу на “ивицу распада”.

         Ципрас је позвао северне земље чланице ЕУ да пруже финансијску потпору проблематичном југу у борби против незапослености.

         Грчки премијер је поновио позив Немачкој за исплату ратне одштете за време нацистичке окупације.

         “То је питање части за државу. Грчка неће повући своје захтеве”, истакао је Ципрас, пренела је Хина.

         Грчка влада тражи између 269 и 332 милијарде евра за штету коју је Немачка узроковала током Другог светског рата. То укључује материјалну штету и одштету за ратне злочине, као и за зајмове које је Грчка под присилом морала да одобри Трећем Рајху, а који никада нису враћени.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

Питање ратне репарације снажно се обновило 2010. када је Грчка потонула у дужничку кризу и била приморана да затражи спасоносне зајмове од Европске уније у којој Немачка обавља улогу строгог повериоца.

Немачка влада одбија да отвори то питање и тврди да је оно политички и правно решено у процесу поновног уједињења Немачке.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *