Вијести, Регион

Ципрас: Нећемо омражену „тројку“, Грчка не уцењује, али и не пристаје на уцене

РАЧУНА НА НОВИ СПОРАЗУМ КОЈИ БИ БИО ПРИХВАТЉИВ И КРЕДИТОРИМА

  • „Не можемо да поредимо Грчку са другим земљама. Она је посебан случај кад је реч о оштрини мера штедње, дужини њихове примене и штети које су оне нанеле грчком друштву“, рекао је Алексис Ципрас који жели нови кредитни програм који ће његовој земљи помоћи да преживи наредних неколико месеци и спречи потенцијално штетан излазак из еврозоне

        ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас изјавио је у Бриселу да његова влада, која покушава да са Европском унијом договори нове услове враћања грчких дугова, неће подлећи притисцима да прекрши обећања дата својим гласачима.

         „Грчка не уцењује, али и неће пристати на уцене“, рекао је Ципрас синоћ по завршетку самита Европске уније у Бриселу, првог којем присуствује откад је његова радикална левичарска странка Сириза прошлог месеца дошла на власт у Грчкој, пренела је агенција АФП.

        Ципрас је ипак додао да је током самита Грчка пристала да са својим партнерима из еврозоне започне техничке преговоре уочи кључног састанка министара финансија у понедељак, у покушају да се пронађе заједнички језик по питању услова под којима је Грчка од међународних кредитора добила пакет финансијске помоћи вредан 240 милијарди евра.

        Грчки премијер је изразио наду да би на састанку министара финансија 19 чланица еврозоне следеће недеље, могао да буде постигнут договор о враћању дугова који би био „прихватљив за обе стране“.

        Ципрас је, међутим, поновио да постизање било каквог напретка захтева напуштање постојећег програма помоћи, као и укидање омражене „тројке“ кредитора, коју чине ЕУ, Међународни монетарни фонд и Европска централна банка, а која надгледа примену мера штедње.

         „Заборавите програм, он више не постоји. Ни тројка више не постоји“, истакао је грчки премијер.

        Он је нагаласио да су без преседана болне мере штедње, које је Грчка морала да уведе у замену за помоћ од међународних кредитора.

         „Не можемо да поредимо Грчку са другим земљама. Она је посебан случај кад је реч о оштрини мера штедње, дужини њихове примене и штети које су оне нанеле грчком друштву“, рекао је Ципрас.

        Председник грчке владе је додао да је његова влада посвећена томе да договори нови кредитни програм који ће помоћи Грчкој да преживи наредних неколико месеци и спречи потенцијално штетан излазак из еврозоне.

        Танјуг

Грчки премијер Алексис Ципрас

Грчки премијер Алексис Ципрас

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *