Вијести, Регион

Чиме се баве Срби: Поправљамо чак и сателите

eko_620x01-620x330

Београд – То што Србија нема море, не спречава једног предузетника у Србији, да у Гроцкој, региструје фирму која се бави – морским риболовом! Његов колега, из београдске општине Раковица, бизнис је покушао да направи од „морских аквакултура“ како му гласи званична претежна делатност. Када се, пак, уђе у базу Агенције за привредне регистре, јасно је да се његов „Аква планет“ бави – узгојем рибе.

Податак АПР, да у Србији има чак три фирме којима је у опису посла и поправка свемирских летилица, звучи као научна фантастика. Ипак, све је много јасније када се види које фирме се „крију“ под овом шифром претежне делатности.

„„Јат техника“, „Хелекс“ и „Огранак глобал меинтененс“ су привредна друштва регистована под шифром претежне делатности број 3316, која се односи на поправку и одржавање летилица и свемирских летилица“, објашњава за „Новости“ Габријела Јовановић, пи-ар менаџер Агенције за привредне регистре.

„Под истом шифром регистрована су и четири предузетничке радње: „Стојмил“, „Срб хилер“, „Газела хилер“ и предузетник Предраг Белушевић.“

Међу предузетницима заинтересованим да од неуобичајених послова направе животни бизнис су и власници два приватна зоолошка врта: „Мики“ и „Коки“. Први се налази у месту Колут код Сомбора, а други у Инђији.

Није чудо да се само једно предузеће бави „поштанским активностима јавног сервиса“, али јесте да имамо само једног регистрованог предузетника за послове „коцкања и клађења“. С обзиром на то да разних коцкарница и кладионица има на „сваком ћошку“, јасно је, из података АПР, да су сви осим овог предузетника регистровани као предузећа, углавном као друштва са ограниченом одговорношћу, где власници не одговарају сопственом имовином.

Србија има и једног званично регистрованог произвођача борбених војних возила, једног предузетника који се бави лизингом интелектуалне својине и сличних производа, двојицу који се баве сакупљањем опасног отпада, тројицу која производе паркет…

Трговци и консултанти

Већ годинама се у Србији највише оснивају и, истовремено, најчешће гасе предузећа која се баве трговином. Предузетницима је, пак, најинтересантнија делатност ресторана и покретних угоститељских објеката, којих је, за осам месеци основано 1.574, а угашено 1.035. Уз ове делатности, привредници у Србији најчешће се баве разним консултантским активностима, изградњом, друмским и такси превозом, књиговодством, поправком моторних возила, козметичким и фризерским услугама…

Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *