Вијести, Регион

CIA: Распад СФРЈ испланиран до детаља

003382

Централна обавјештајна агенција САД (CIA) 18. октобра 1990. године сачинила је тајну информацију у којој су најављени дефинитивни распад СФР Југославије и крвави сукоби на њеној територији.

– Отцјепљењем Словеније и Хрватске Југославија ће престати да функционише као федерална држава у року од године и вјероватно ће се распасти у року од двије године. Економска реформа неће спријечити распад – наведено је у документу CIA са којег је недавно скинута ознака „повјерљиво“.

CIA је америчку администрацију обавијестила да ће Србија блокирати покушај Словенаца и Хрвата да од Југославије формирају конфедерацију и да ће то уз растући национализам проузроковати распад земље.

– Тешко да ће доћи до рата међу републикама, али озбиљни конфликти међу заједницама ће пратити распад Југославије и биће настављени и послије њеног распада. Насиље ће бити жестоко и дуготрајно – написали су агенти CIA наводећи да ће „усљед српске репресије доћи и до војне побуне Албанаца на Косову и да ће их подржати албанска мањина у Црној Гори и Македонији, што ће те републике зближити са Србијом“.

CIA је навела да БиХ представља највећу пријетњу за прерастање фундаменталних етничких подјела у Југославији између Срба и Хрвата у насиље великог обима међу заједницама.

– Етнички микс ове републике – муслимани више од 40 одсто, Срби 32 одсто и Хрвати 18 одсто укупног становништва – увијек је био потенцијално опасан. Избори у новембру ће повећати потенцијал за интервенцију Србије и Хрватске – написали су агенти CIA.

У информацији је наведено да САД и њени европски савезници могу мало тога урадити да очувају јединство Југославије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *