Вијести, Регион

ЦИА прогнозирала рат Албаније са Србијом

dru-albanska-vojska_620x0

АМЕРИКАНЦИ су већ почетком деведесетих очекивали оружани сукоб на Косову, за који су сматрали да је неизбежан. Веровали су да би у том случају било готово немогуће избећи рат Србије и Албаније у којем би албанска војска била до ногу потучена, а Србија чак у одређеном периоду окупирала планинска подручја на граници.

У недавно декласификованом документу ЦИА, под називом „Албанске оружане снаге: Неприпремљене за сукоб са Србијом“, који је састављен у јануару 1993, анализирају се очекивани сукоби српске војске са албанским побуњеницима на Косову и способност Албаније да се укључи у рат. Снаге Србије, према њиховој оцени, биле су у то време у најмању руку респектабилне.

– Београд би, у случају албанског устанка на Косову, могао да реагује за неколико сати – стоји у извештају.

– Поред 25.000 припадника МУП, Југословенска војска има барем 10.000 војника опремљених са око 200 тенкова, 160 оклопних борбених возила и 160 артиљеријских цеви. Уз то Београд има још 26.000 војника на 50 километара од Косова, око 75.000 Срба између 15 и 59 година на Косову и стотине организованих паравојних јединица.

Упркос војној доминацији Србије, напомињу аналитичари ЦИА, сукоб на Косову не би био кратак. Око 250.000 Албанаца стасалих за војску тврди да има сакривено оружје и да би без сумње повели герилски рат и могуће терористичку кампању.

У том случају, предвиђали су аналитичари ЦИА, српска војска напала би базе унутар Албаније и увукла Тирану у рат.

– Албанска војска не би могла да се мери са релативно модерним, добро наоружаним српским снагама (у то време) у случају да се етнички сукоб на Косову прелије у суседну Албанију – пише на почетку извештаја.

– Верујемо да би власти у Тирани покушале да избегну директан сукоб, али конфликт би вероватно био неизбежан. Тирана би готово сигурно помогла Албанцима са Косова испорукама малог оружја и намирница и служила би као канал за добровољце, оружје, новац и потрепштине из других земаља.

Американци у то време нису полагали много наде у успех албанске армије. Описују је као застарелу, необучену, без и најосновнијих залиха горива, хране, лекова и одеће. Већина тенкова којима је располагала биле су кинеске верзије совјетског тенка из педесетих година, Т-54, а подморнице на дизел погон могле су да зароне само до десет метара дубине.

Београд нема територијалних претензија према Албанији, али би вероватно искористио војну силу да пресече подршку Тиране побуњеницима на Косову, пише у овом сценарију. Српска војска гонила би одбегле косовске герилце у Албанију и чак окупирала планинске прелазе на албанској страни границе. Дошло би до сукоба две војске, а надмоћне српске снаге брзо би превладале и вероватно спровеле ваздушне ударе на герилске базе у Албанији.

ТУРСКА ОБУЧАВАЛА АЛБАНЦЕ

СУОЧЕНИ са малим шансама за победу у сукобу са Србијом, албански лидери веровато би се окренули другим земљама за помоћ, укључујући муслиманске државе. – Иако је Иран наводно понудио да пошаље „добровољце“, Тирана би се првенствено окренула Турској за подршку – пише у анализи ЦИА. – Анкара већ обучава албанске официре. Американци су такође страховали да би турско мешање у рат довело да повећаних тензија у односима те државе са Грчком.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *