Вијести, Регион

Чепурин у Косовској Митровици: Резолуција СБ УН 1244 је основ за решење косовског проблема

АМБАСАДОР РФ ОЦЕНИО ДА ЈЕ ВАЖНО ДА СРБИ ОСТАНУ НА КиМ И ДА СЕ ВРАЋАЈУ

  • Александар ЧЕПУРИН: „Косовска страна треба да се ангажује да се Споразум о Заједници српских општина Споразум реализује да би српско становништво на Косову и Метохији било заштићено”

         АМБАСАДОР Руске федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је 23. јула у Косовској Митровици да је основ решења косовског проблема поштовање Резолуције 1244 СБУН.

         Важно је одржавати дијалог уз узајамно поштовање, а друга веома битна ставка је Споразум о Заједници српских општина, који је договорен, али није реализован, рекао је Чепурин, а преноси митровички Радио Контакт плус.

         „Косовска страна треба да се ангажује да се Споразум реализује да би српско становништво на Косову и Метохији било заштићено”, нагласио је Чепурин.

         Након тродневне посете Косову и Метохији, амбасадор Чепурин положио је данас венце на споменик „Белом анђелу“ и споменик руском конзулу Григорију Степановичу Шчербини у Косовској Митровици.

         „Желим да се захвалим градоначелницима који су данас дошли, на спремности за састанак и размену мишљења. Надам се да ћемо водити врло прагматичан разговор и разменити утиске и мишљења о будућности. Битно је да се привреда очува, да становништво не одлази одавде, да ту остану да раде, живе и да се враћају на Косово”, казао је Чепурин.

Александар Чепурин

Александар Чепурин

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић захвалио је амбасадору Чепурину на посети и доследности у поштовању и очувању Резолуције СБ УН 1244.

„Ми вам се захваљујемо што разумете положај српског народа на простору КиМ. Током разговора ћемо још једном исказати забринутост када је у питању формирање Заједнице српских општина, која је кључна за опстанак српског народа. Овдашњи народ спреман је да све проблеме решава мирним путем, уз дијалог”, подвукао је Спирић.

Венце на споменик руском конзулу Шчербину положили су и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, градоначелник општине Звечан Вучина Јанковић и градоначелник општине Лепосавић Драган Јаблановић.

Чепурин је са својим домаћинима данас обишао и повратничко насеље Сунчана долина у општини Звечан.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *