Вијести, Регион

Бугари траже део Македоније и Србије у замену за подршку приступу ЕУ

Посланици бугарске националистичке странке „Атака“ поднели декларацију са захтевом за повратак Босилеграда, Димитровграда и Струмице са околином, насељених Бугарима, као услов за подршку на путу евроатланских интеграција.

Посланици бугарске националистичке странке „Атака“, у Собрању (скупштини) у Софији поднели су декларацију са захтевом за повратак делова територије Србије (Босилеград и Димитровград), и Македоније (Струмица са околином), насељених Бугарима, као услов за подршку западним суседима на путу евроатланских интеграција.

Македонија - мапа

Бугари траже део Македоније и Србије

Струмица да се врати Бугарској“ – то треба да буде услов за подршку Софије на путу Бивше југословенске републике Македоније (БЈРМ) према евроатланским интеграцијама, преносе бугарски медији детаље захтева странке „Атака“.

У достављеној декларацији наводи се да је Нејски мировни споразум, потписан пре 94 године – неважећи, имајући у виду да су тада, како се оцењује, Бугарској одузете тзв. „Западне покрајине“. Та подручја сада треба да буду враћена – „матичној држави“, сматрају бугарски националисти.

Указује се да Македонија тада није ни постојала као државни субјект, а Србија, пак, није правни наследник Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (СХС), па како сматрају подносиоци делкларације у бугарском парламенту, ове „делове бугарске државне територије“ са бугарским становништвом, што пре треба вратити под управу Софије.

Посланик поменуте странке у бугарском парламенту Адријан Асенов, како наводе медији у Софији, изјавио је да би ово питање требало решити „пре него што Србија постане чланица ЕУ, а Македонија започне приступне преговоре“.

Извор: М. Станчић, Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *