Вијести, Регион

„Бриселовци” из Београда „мобилисали” раднике против намере Шиптара да Србији отму Трепчу

МИНИСТАР СЕРТИЋ „ПРЕТИ” ПРИШТИНИ ДА ЋЕ СРБИЈА ПРОДАТИ ТРЕПЧУ СТРАНЦИМА

  • ФАКТИ: Погледајте са каквом се „одлучношћу” Вулин, Сертић и Ђурић обраћају Приштини. Све у стилу: одустаните јер ћете ствари учинити горима, не терајте нас да се боримо за интересе Србије јер ћемо прећи на још оштрије речи… Мора да се владајући Шиптари у Приштини много смеју… А тек њихови покровитељи у Вашингтону, Берлину и Бриселу у којима су главни богови којима се и наши „бриселовци” моле…

         ВИШЕ од 3.000 радника у руднику Трепча на Косову најавило је да ће у понедељак почети штрајк који ће трајати док се не реши питање власништва рудника, изјавио је у недељу министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин.

         Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је ту информацију добио од синдиката радника у Трепчи и да су они решени да у штрајку истрају до коначног решења.

         „Знамо да сваки протест на Косову води ка могућој дестабилизацији”, казао је Вулин и апеловао на међународну заједницу да утиче на власти у Приштини јер, како је истакао, још није касно за то.

         „Подсетићу вас да је договорено одржавање Брисела 2 и Брисела 3 где би требало да се разговара и о имовини. Каква је онда сврха тих разговора, уколико потези буду једнострани”, рекао је он.

         Министар привреде Жељко Сертић је рекао да ће Агенција за приватизацију Србије, уколико Приштина остане при свом ставу, покренути поступак приватизације рудника Трепча.

         Он је подсетио да су на списку од 502 предузећа за приватизацију била и предузећа с Косова, али да је Влада Србије то обуставила поштујући споразуме и договоре и надајући се даљим преговорима.

         Сертић је навео да је претходно било послато шест писама о намери у вези с рудником Трепча, а међу њима су биле и четири стране компаније – из Мађарске, Швајцарске, Канаде и САД.

         „То потврдјује да су велике светске компаније свесне да је власништво светиња”, истакао је он.

         Сертић је подсетио да је рудник Трепча више од 55 одсто у власништву Фонда за развој Републике Србије као и на то да у вези с Трепчом постоји потраживање од око 400 милиона евра.

         Министар рударства и енергетике Александар Антић поручио је да је Србија уз раднике Трепче, истакавши да је недопустиво да Приштина повлачи једностране потезе.

         Он је навео да рудник Трепча своје ресурсе црпи из жила које су у централној Србији.

„Бриселовци” из Београда „мобилисали” раднике против намере Шиптара да Србији отму Трепчу

„Бриселовци” из Београда „мобилисали” раднике против намере Шиптара да Србији отму Трепчу

Шеф владине канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да је Србија 2,5 године улагала напоре да се ситуација на Косову стабилизује и да се обезбеди бољи живот и сигурност грађана, али оваквим поступцима Приштине сви ти потези могу бити осујећени и угрожени.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *