Вијести, Регион

Брисел: Све земље регије напредују, осим БиХ

002171

Све земље у регији напредују, осим БиХ, истакнуто је на дневном реду сједнице Савјета за спољне послове Европске уније.

Савјет је на данашњој сједници још једном изразио забринутост због изостанка напретка БиХ на путу ка ЕУ.

На сједници Савјета, којој су присуствовали министри спољних послова земаља чланица ЕУ, а којом је предсједавала високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Кетрин Ештон, истакнуто је да све земље у регији напредују, осим БиХ.

Савјет је исказао жаљење и дубоку забринутост због тога што бх. лидери и након три године нису имплементирали одлуку Суда за људска права у Стразбуру у случају “Сејдић и Финци” те самим тим то значи да БиХ крши међународне обавезе.

– Савјет је забринут због могућих посљедица до којих може доћи на изборима 2014. године те још једном позивамо БиХ да схвати приоритетним то да Устав усклади с Европском конвенцијом о људским правима. Такође, неопходно је да на снагу ступи Споразум о стабилизацији и придруживању – истакнуто је на сједници те је напоменуто да је имплементација пресуде “Сејдић и Финци” кључан елемент у процесу приступања европским интеграцијама.

– Савјет захтјева од политичких челника у БиХ да се договоре о спровођењу пресуде, по хитном поступку – саопштено је уз напомену да Европска унија наставља подржавати БиХ на њеном путу ка европској перспективи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *