Вијести, Регион

Брисел индиректно признао да пријем Косова у УН не траже само Немачка и Британија

ИГРУ СА „ОТВАРАЊЕМ ПОГЛАВЉА“ СМИСЛИО БИВШИ САВЕТНИК КЕТРИН ЕШТОН КОЈИ САДА РАДИ ЗА ФЕДЕРИКУ МОГЕРИНИ

  • Танјугов „дипломатски извор у Бриселу“ тврди да је свих 11 „немачких тачака“ већ познато Србији и да су везане за обавезе које је Београд већ преузео у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине
  • ФАКТИ: Ово – такође индиректно – значи да Александар Вучић, Томислав Николић и Ивица Дачић већ неко време знају за захтев да Косово буде у УН, али да – најблаже речено – држе Србију у незнању

        НЕМАЧКА није поставила никакве нове услове Србији за отварање првих поглавља у преговорима о придруживању, али инсистира да се најпре спроведе све оно што је договорено у оквиру Бриселског споразума, кажу Танјугови дипломатски извори у Бриселу.

        „Нема нових захтева Србији”, рекао је за Танјуг високи западноевропски дипломата, који је желео да остане анониман, осврћући се на писање једног београдског листа о 11 „немогућих” захтева Немачке да би Србија добила зелено светло за отварање поглавља.

       Он је нагласио да је поменутих 11 тачака везано за обавезе које је Србија већ преузела у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, а досад их није спровела или их је спровела само делимично.

„Тих једанаест тачака су одавно познате властима у Београду и то није ништа ново“, указао је он.

       Поред тога, рекао је Танјугов извор, није реч о „немачким захтевима“, него о листи коју је члановима Европског савета предочио Фернандо Ђентилини, близак сарадник Кетрин Ештон, који је активно учествовао у дијалогу, а сада ради за њену наследницу, високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини.

     „Ђентилини је предложио да се отварање поглавља 35 у преговарачком процесу услови спровођењем ових обавеза, а Немачка и Велика Британија су то подржале“, објаснио је он.

         Са Ђентилинијем, који иначе никада не даје изјаве за медије, данас није било могуће ступити у контакт.

Фернандо Ђентилини у Приштини

Фернандо Ђентилини у Приштини

Танјугови извори кажу да Немци и Британци остају при ставу да поглавље 35, које је везано за спровођење Бриселског споразума, буде отворено пре свих других, мада је већина осталих чланова Савета била склона да се прво отвори поглавље 32, о финансијској контроли, за које је Србија потпуно спремна.

„С обзиром на то да се одлуке о проширењу доносе консензусом свих 28 чланица, практично је немогуће да се поглавља отворе ове године“, рекао је за Танјуг функционер ЕУ блиско упућен у ток дебате.

Он је указао да се унутар Савета тренутно разговара да ли да се у закључке овог тела, које ће последњи пут у овој години заседати 18. и 19. децембра, унесе једна реченица о могућности да се прва поглавља отворе у првом кварталу 2015.

„За то се залажу Италијани, који до краја године председавају ЕУ, а алтернатива је да се ово питање једноставно прескочи и остави за неки наредни самит“, рекао је он.

Представник италијанског председавања одбио је данас да потврди или демантује ову информацију.

„Разговори још трају, надамо се најбољем“, кратко је рекао он.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *