Вијести, Регион

Бранко Радун: Битка за Суботицу или где смо данас као држава

Суботица је други град по важности у северној покрајини а како ствари иду постаје место политичке битке две најјаче странке – СНС и ДС. Суботица се налази на стратешком месту и има занимљиву етничку структуру у којој су на првом месту Мађари са 35 посто а на другом Срби са 32 посто становништва. Прва има доминантну улогу на републичком нивоу а друга на покрајинском и обема је битно ко ће имати контролу над најсевернијим градом Србије. Демократама је битка за Суботицу једна од кључних јер је то једини већи град који контролишу и његовим губитком би им се почели осипати редови што би водило другим поразима, а на крају вероватно и губитком свог највећег феуда – покрајинске власти.

Битка за Мађаре

 

Стога је кључни играч мађарска странка – СВМ којој је утицај у Суботици од кључног значаја јер је то највећи град у коме су они имали власт и ту су две трећине њихових бирача у покрајини. Они су имали градоначелника од 1992. до 2008. да би после тога на чело града дошао кадар ДС-а. Тренутно је градоначелник Модест Дулић. Од тада је присуство СВМ у градској власти зависило искључиво од Пајтићеве воље, то јест од његовог односа са Пастором. Тренутно је на власти у граду хетерогена коалиција од ДС и СВМ преко ЛСВ и ЛДП па до СПС-а и буњевачких странака, но главни играчи су ДС и СВМ.

Борба између СНС и ДС се води око привлачења СВМ-а који је и једнима и другима неопходан да би формирао градску власт која се доживљава у Суботици као феуд браће Дулић и „сигурна жута кућа“ не само кад се против ДС демонстрира у Новом Саду, већ и у другим ситуацијама. Са друге стране СНС и коалиција на републичком нивоу ако жели да компензује очекивано слаб резултат кампање “натерати Пајтића да распише изборе и изврши политичко самоубиство” мора озбиљно покушати да преузме контролу над овим градом на северу Бачке. Демонстрације из априла против Пајтићеве “Декларације” којом он отворено пркоси држави и Уставу су имале осетан утицај на рејтинг аутономашког вођства у новосадској Бановини али им нису нанели превелику штету. Пајтић се уз очигледну подршку САД и ЕУ осећа безбедан и може да упућује и дрске шамаре држави у виду државолике “Декларације”. У том погледу се чини да у овом моменту републичка власт не може да доведе до расписивања превремених покрајинских избора и да легализује промену рејтинга странака. То наравно рађа фрустрацију код владајуће коалиције, а нарочито у СНС-у, коме је онда изузетно битно да негде оствари барем осредњу победу попут промене власти у Суботици. Но ускороћемо видети да ли је јача републичка влада или Модест.

 

Како се може сазнати недавно је обезбеђена нова већина за смену градске власти у Суботици.Та нова већина би била окупљена око коалиције СНС-СВМ. Међутим изненада и без најаве мађарски СВМ се прошле недеље предомислио и одбио је понуду која се не одбија а то је да добије свог човека за градоначелника Суботице. Како се то десило? Суштина промене одлуке је у унутарпартијским играма у СВМ-у, између Пастора и Јене Маглаиа председника градског одбора СВМ-а и потенцијалног будућег градоначелника. Очигледно је да се Пастор плаши да би он изгубио позиције на покрајинском нивоу (и његова елита) а са друге стране би његов ривал значајно ојачао у Суботици где се налази највећи део мађарског бирачког тела.

Пастор би стварањем нове коалиције био готово сигурно смењен на покрајинском нивоу, као и његови сарадници који чине добар део врха СВМ. Поред тога је вероватно да га покрајинска власт држи на узици покретањем афера у покраијинским фондовима и у јавним предузећима где је његова екипа имала “одрешене руке” до сада. Како је Србија вазална земља није искључено да су у одбрану позиција ДС ускочили и амбасадори неких земаља које су заинтересоване да ДС постепено удаљава Нови Сад од Београда. То сигурно не би био први пут да се неко меша у унутрашње партијске односе у Србији – арбитрирајући час за једне час за друге, а истовремено успостављајући нови степен зависности политичких актера од странаца. Нарочито је значајна Суботица за све те међународне мешетаре као погранични град са хетерогеним становништвом који је други по величини у покраијин а четврти у земљи.

Битка за црквену земљу

Оно што још потреса политичке прилике у овом граду је скандал око одлуке градских власти којом се ставља ван снаге одлука о додељивању на коришћење обрадивог пољопривредног земљишта, црквама и другим верским заједницама, донетом од стране градске Скупштине 2007. године. Наиме СПЦ, Католичка и Евангелистичка црква су добиле земљиште на коришћење јер им је то после Другог светског рата било одузето и јер се то земљиште налази у процесу захтева за реституцијом. У међувремену је Основни суд донео решење о одређивању привремене мере, којим је Министарству пољопривреде и Граду Суботици забрањено издавања у закуп спорног пољопривредног земљишта.

 

Многи су били зачуђени оваквом дрском насртају градских власти на имовину верских заједница, као и на њихова законом загарантована права да би пар људи зарадило велики новац дајући то земљише у аренду или га обрађујући. Занимљиво је и то да се тамошњи ДС усудио да удари не само на права православне цркве (што смо овде често виђали протеклих деценија) већ и на католике и протестанте. Очигледно је да се осећају толико моћни да ризикују и могућу осуду неких европских институција, али и својих бирача због угрожавања права цркава и верских заједница.

Но ипак се чини да су се после протеста цркава и верских заједница због оваквог скандалозног чина замислили и људи око градоначелника Модеста. Па су стога мало ретерирали и сада изјављују да би се уколико “ситуација нерешеног стања у располагању пољопривредним земљиштем у државној својини не буде решена неће бити омогућена лицитација земљишта” наравно уз одлуку надлежног Министарства пољопривреде. Стога сада одлуку пребацују на министарство да се изјасни о даљој судбини тог спорног земљишта око чијег власништва се води спор и где је велика шанса да цркве поврате то земљиште. Суд је забранио у међувремену да Министарство и град Суботица ово земљиште издаје јер је оно предмет захтева за реституцију. Међутим градоначелник Модест настоји да дође до тог земљишта очигледно на најблаже речено проблематичан и противправан начин.

Но оно што их је поколебало у намери да преузму земљиште је што су све цркве у овој ствари наступале заједнички и заједно су потписале саопштење за јавност које медији нису пренели или су му избацили ове кључне ставове. Оне су изразиле оштар протест због стављања на дневни ред Скупштине  одлука о одузимању земљишта црквама. Указали су и на незаконито поступање органа градске власти у овом случају. Основано упозоравају да се ради о злоупотреби овлашћења јавног правобранилаштва у Суботици јер је неовлашћено предлагано нешто што је незаконито. Верујемо да ће градска власт повући предлог да се о томе расправља не толико што поштује правне норме или цивилизацијске вредности, а да не говоримо о поштовању верских права и традиција, већ стога што се боје да би им се ово могло обити о главу више но нeки други „грехови“.

Извор: Печат

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *