Вијести, Регион

Бојан Пајтић: Србија је економску политику водила по међународном диктату

ПРИЗНАО: „ДЕО КРИВИЦЕ ЗА СТАЊЕ У КОЈЕМ ЈЕ СРБИЈА – СНОСИ И ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА”

  • Економску политику смо углавном препуштали другима. Вођена је по међународном диктату, а диктат је гласио: приватизујте, дерегулишите, либерализујте. Мислили смо да ћемо слушањем савета оних који живе у друштвима богатијим од нашег постати као они, а догодило се управо супротно 
  • Постали смо земља јефтине радне снаге која купује стране инвестиције и која прихвата погубне савете који сада гласе: обесправите раднике, претворите их у робу са кратким роком трајања, снизите им плате, пензионерима смањите пензије

          ДАНАС је Србија не само сиромашна и незапослена, већ је драстично економски неуједначена.

          Вредан, напоран и стручан рад не гарантује ником да ће својој породици моћи да обезбеди пристојан живот, рекао је Бојан Пајтић, председник Демократске странке, на семинару „Синдикати и политика” који је организовала Фридрих Еберт Фондација.

          Он ја нагласио да део кривице за стање у којем се Србија налази сноси и Демократска странка.

          – Економску политику смо углавном препуштали другима. Вођена је по међународном диктату, а диктат је гласио: приватизујте, дерегулишите, либерализујте. Мислили смо да ћемо слушањем савета оних који живе у друштвима богатијим од нашег постати као они, а догодило се управо супротно. Постали смо земља јефтине радне снаге која купује стране инвестиције и која прихвата погубне савете који сада гласе: обесправите раднике, претворите их у робу са кратким роком трајања, снизите им плате, пензионерима смањите пензије, оценио је Пајтић.

          Председник ДС је нагласио да је Демократска странка апсолутно против овакве политике која води у пропаст.

          – Ми смо за укидање субвенција које су финансиране од стране наших пореских обвезника. Страним и домаћим инвеститорима морамо омогућити пореске олакшице и инвестиције у инфраструктуру. О томе ће сигурно говорити господин Иван Стефановић који је творац економског програма Владе у сенци ДС, рекао је он и навео да млади одлазе, да економија нестаје пред нашим очима, и нагласио да штрајкови трају месецима, да пропадају школство и здравство.

          Пајтић је навео да је у Војводини један од параметара и услова за добијање подстицаја и то да предност имају оне фирме и компаније које у свом предузећу имају организован синдикат.

          – Исто је тако добар пример и вођење одговорне социјалне политике у местима где је наша организација имала одговорност. Најбољи примери су у Покрајини и у Београду, где се водило и води рачуна о најсиромашнијим грађанима, пензионерима, трудницама или особама са инвалидитетом или са сметњама у развоју, навео је председник ДС.

          Предстоји јако тешко време, оценио је Пајтић, у којем ће бити још лоших мера од стране Владе.

          – Имамо најаве о отпуштању људи из јавног сектора у јулу месецу, без јасних критеријума ко ће и на који начин бити отпуштан. Опет у време годишњих одмора, као и најаву поскупљења струје што је додатни удар на и овако осиромашено становништво, рекао је он.

Бојан Пајтић: Србија је економску политику водила по међународном диктату

Бојан Пајтић: Србија је економску политику водила по међународном диктату

Председник ДС је нагласио да ће се Демократска странка одлучно борити против овакве политике и да ће бити увек отворена за све слободне синдикате који желе да се боре за права радника и који имају храбрости и снаге да стану уз ДС, као социјалдемократску организацију која представља једину релевантну и непоколебљиву опозицију.

(извор: сајт Демократске странке)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *