Вијести, Регион

БиХ, убрзана мобилизација вехабија

jihad-unveiled-2

Последњих месеци убрзан прилив новца и мобилизација вехабија у БиХ за ратишта у Сирији и Авганистану. Новац углавном стиже из Турске, Беча, Луксембурга…

У изолованим вехабијским заједницама у Горњој Маочи, Горњој Дубници и Ошвама последњих месеци појачано је финансирање и убрзана мобилизација бораца за светска ратишта, пише Глас Српске.

Саговорник близак безбедносним агенцијама рекао је листу да тим заједницама, као подршка слања џихадиста на ратишта, стижу новчане донације из Беча. Углавном је реч о „финансијским инјекцијама“ турске Фондације за људска права, слободе и хуманитарну помоћ.

„Појачан доток новца у вехабијске заједнице у последње време има само један задатак – што веће врбовање бораца, односно џихадиста из слојева социјалних случајева и њихово слање на ратишта у Сирију и Авганистан“, рекао је извор листа.

Додаје да су у БиХ више пута долазиле делегације с новцем из Беча, које је предводио шведски држављанин ирачког порекла Ал Рудини Абдело Басет.

„Новац за куповину руинираних кућа и земљишта у Горњој Дубници и Ошвама донели су из Немачке Сеид Емрани, звани Ебу Дујана, и Сајфудин Чифтчи, звани Ебу Енес. Емрани је заједно са Ел Емрахом Јакаријем у БиХ долазио неколико пута с новцем и подршком за Нусрета Имамовића и његове сараднике“, тврди извор.

Најважнији донатори вехабија у БиХ, истиче извор, јесу Решад Факовић Фатос, Фуат Хаксхиу, Мирсад Ајдарпашић, Аднан Расхити и Кусхтрим Рексхај, сви пореклом са Косова и Санџака, а становници Луксембурга.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *