Вијести, Регион

БиХ сто пута повећала извоз јабука у Русију – следи забрана?

РУСКИ ДРЖАВНИ ОРГАНИ ПОДОЗРЕВАЈУ ДА СЕ РАДИ О РЕЕКСПОРТУ ТУЂИХ ЈАБУКА – ИЗ ЗЕМАЉА ЕУ КОЈИМА ЈЕ РФ УВЕЛА КОНТРАСАНКЦИЈЕ

         РУСКА служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор – Россељхознадзор – могла би да забрани увоз воћа и поврћа из Босне и Херцеговине (БиХ) ако не добије објашњење наглог раста увоза воћа из те земље.

         Забринутост Россељхознадзора изазвало је троструко повећање обима и снажан раст динамике испорука производа из Босне и Херцеговине у Русију, чији је увоз забрањен из ЕУ.

         При томе је количина јабука увезених у Русију за девет месеци ове године повећана сто пута у односу на исти период прошле године, наводи служба.

         Представници Россељхознадзора су на разговорима у Москви захтевали од БиХ да у року од недељу дана достави доказе аутентичности низа фитосанитарних сертификата, на основу којих се извозе производи у Русију. Други услов је да се у истом року достави информација о асортиману и обиму биљних производа који се ове године гаје у Босни и Херцеговини.

БиХ сто пута повећала извоз јабука у Русију – следи забрана?

БиХ сто пута повећала извоз јабука у Русију – следи забрана?

У случају да достављена информација буде недовољна или неадекватна, Россељхознадзор не искључује увођење мера ограничења испорука биљних производа из Босне и Херцеговине на руско тржиште.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *