Вијести, Регион

БиХ прати пут Аргентине до банкрота и социјалних немира

Економски стручњаци у БиХ ситуацију у нашој земљи, након посљедњег бунта грађана, све више поистовјећују са стањем у којем се 2002. године налазила Аргентина. Због тога се у њиховим стручним анализама често могу чути најаве „аргентинског сценарија“ на нашим просторима – пут сиромаштва, дефицита, банкрота те социјалних немира на улици.

Протести у Аргентини 2002. године

Протести у Аргентини 2002. године

Мањи трошкови

Ипак, нико са сигурношћу не може устврдити да би се и БиХ могло десити „чудесно оздрављење“ какво је доживјела Аргентина смјеном власти и доласком нове генерације политичара.

Економски аналитичар из Бање Луке Зоран Павловић оцјењује да је невјероватна сличност данашње БиХ и Аргентине из 2002.

– Наши политичари занемарили су чињеницу да се држава мора економски развијати кориштењем сопствених сировина и људског потенцијала. Ми у БиХ идемо путем који је Аргентина прошла на путу до банкрота. Једино још да нам се деси предсједник Нестор Фернандез, који ће земљу повести путем заштите домаће производње, запошљавања, драстичног смањења трошкова и плаћа администрације. Бојим се да је наш политички систем толико комплициран, да нам ни 20 таквих политичара, нажалост, не би помогло – истиче Павловић.

Ипак, сматра да се још може и мора много тога учинити у БиХ, а трачак наде види у активизму грађана, који промишљају како вратити фабрике радницима и створити ново радно мјесто, а на одговорне функције поставити амбициозне и високомотивиране људе.

Раст дугова

Према мишљењу директора Економског института у Бијељини Алексе Милојевића, БиХ у потпуности прати трендове Аргентине из 2002.

– То су пораст дугова и дефицита, уништавање привреде, раст незапослености. Још нисмо доживјели девалвацију сусједних валута. Потребно је промијенити привредни систем и доћи до масовне акционарске својине грађана, радника и скупштина акционара као квалитетних власника предузећа – додао је Милојевић.

Довели грађане до биједе

Аргентински сценариј алузија је на догађаје из 2001. и 2002. године, када су тамошњи политичари, слијепо пратећи политику коју су наметнули међународни финансијери, довели грађане до биједе и протеста који су резултирали немирима.

Аргентина је тада, практично, банкротирала, али и промијенила власт. Нови политичари које су грађани изабрали, почињу сами водити своју монетарну политику и потицати стварање нових радних мјеста, домаћу потрошњу и извоз, чиме је Аргентина кренула путем опоравка.

Извор: Дневни аваз

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *