Вијести, Регион

БиХ: Илегално оружје у поседу 750.000 домаћинстава

oružje1

У Босни и Херцеговини 750.000 домаћинстава поседује илегално оружје, а чак 90 одсто оружаних кривичних дела у БиХ почињено је употребом илегалног оружја, подаци су Развојног пројекта Уједињених нација у БиХ (УНДП).

Забрињавајуће је да се број илегалног оружја, упркос бројним акцијама у којима су га грађани без икакве одговорности могли да предају, све више повећава, па је за последње две године порастао за око 300.000, пише сарајевски „Дневни аваз“.

Према подацима ентитетских статистичких завода, у БиХ живи око 3,8 милиона људи, па произлази да отприлике сваки пети становник има неко нелегално оружје.

Још алармантнији су подаци о доступности оружја, а понуде се могу наћи и у новинама и на интернету. Све је на продају – од ручних бомби, пиштоља, аутоматских пушака… до ручних бацача граната оса које се могу набавити за око 150 марака.

Цене пиштоља крећу се од 50 до 5.000 марака, аутоматске пушке се продају за 200, док 100 метака кошта од 15 до 20 марака.

По тим ценама се прави арсенал може пронаћи у понудама на Фејсбуку (профил „Продаја оружја“) где се нуде детаљни описи и фотографије наоружања, а чак има и оних са натписом бивше ЈНА.

Цене су изражене у конвертибилним маркама. Иако су огласи јавни, дужу комуникацију с оваквим оглашивачима тешко је успоставити, наводи лист.

Директор Федералне управе полиције Драган Лукач каже да би полиција требало да реагује у случају да се појаве огласи у којима се продају првенствено аутоматске пушке, јер за њих законски дозволу не може да има ни продавац ни купац.

„Они који продају оружје путем огласа требало би да имају дозволу за то оружје, јер ни онај ко га купи неће моћи да га региструје зато што неће имати доказ о пореклу“, објаснио је Лукач и потврдио да сва рафална паљба која се у БиХ чује након утакмица и у време празника долази из нелегалног оружја.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *