Вијести, Регион

БиХ: Државни службеници дилују тајне криминалцима

spijuniranje_660x330

Сарајево – Обавештајно-безбедносна агенција БиХ (ОСА БиХ) дошла је до података да поједини припадници полицијских и безбедносних агенција одају поверљиве информације криминалцима.

Неки то раде повремено а неки су и „стално ангажовани“ за такве услуге стоји у Информацији о стању безбедности БиХ за прошлу годину, која ће се ове седмице наћи на седници државног Парламента.
Службеници криминалцима одају информације о полицијским акцијама и инспекцијским контролама, а помажу им прикривањем или уништавањем компромитујућих доказа.

Већина криминалних група изградила је чврсте позиције у различитим структурама и нивоима власти, преноси Центар за истраживачко новинарство (ЦИН).

Информацију је саставило Министарство безбедности БиХ на основу података седам највиших безбедносних институција на државном и ентитетским нивоима и Управе за индиректно опорезивање.

У овом документу се наводи да је прошле године пријављено 447 кривичних дела корупције што је за око 14 посто више него 2011. године, а због корупције је пријављено око 1.000 особа.

Према подацима полицијских институција, дошло је до благог смањења кривичних дела привредног криминала.

Прошле године регистровано је 1.446 таквих дела, што је за око два одсто мање него у 2011. години, пише агенција Фена.

У БиХ је и даље присутан организовани криминал, коме погодују економска криза и велики број незапослених. Прошле године је идентификовано више од 1.000 особа умешаних у тај облик криминала.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *