Вијести, Регион

Бeoград има јаку аргументацију против Загреба

155844

БЕОГРАД – Шеф српског правног тима Саша Обрадовић рекао је да Србија има јаку аргументацију против Хрватске у случају међусобних тужби за геноцид пред Међунарондим судом правде, те оцијенио да су могућа четири исхода, укључујући и повлачење тужби.

„Четири су могућа исхода: да суд пресуди да је било геноцида на једној или другој страни, да су Србија и Хрватска починиле геноцид, или да геноцида није било. Али, оно што је веома важно је то што ће после окончања процеса, овај спор бити скинут са политичке агенде двеју држава“, каже Обрадовић.

Он је за „Вечерње новости“ рекао да коначну пресуду не треба очекивати прије краја 2014. или почетка 2015. године, те додао да је тешко унапријед говорити о исходу овог процеса, али да ће српски правни тим изнијети јаку аргументацију, на високо професионалном нивоу.

Обрадовић је додао да ће усмена расправа, заказана за 3. март сљедеће године, за коју се српска страна спрема већ годинама, највјероватније трајати око мјесец дана, као и да су обје стране спремиле хиљаде страница материјала и многобројне свједоке.

Он је навео да за вансудски договор увијек постоји могућност, што је питање за владе Србије и Хрватске. „Међутим, имајући у виду колика средства УН улажу за припрему логистике, уколико би се овај предмет у последњем моменту скинуо са листе, дошло би до застоја у раду суда, за који би биле одговорне две стране“, навео је Обрадовић.

Он је напоменуо да постоји договор двије стране да се о доказима не говори у јавности, нити да се три мјесеца пред почетак суђења објављују имена свједока.

„Сведока има много, али колико ће их се појавити на суду још није утврђено“, рекао је Обрадовић, наводећи да ће бити кориштене изјаве неких свједока дате пред Хашким трибуналом, али и пред домаћим судовима.

Он је додао да је непријатна чињеница да је донесена одлука о ослобађању хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача у Хашком трибуналу, али да су они били „гоњени за нешто што није предмет поступка пред Међународним судом правде“.

Говорећи у могућим одштетама, Обрадовић је рекао да тренутно не постоји званична цифра одштете. „Хрватска захтева накнаду целокупне материјалне и нематеријалне штете произведене ратом од 1991. до 1995. године, са изгубљеном економском добити. Ми захтевамо накнаду штета грађанима српске националности који су жртве `Олује“, навео је Обрадовић.

Хрватска је тужбу за геноцид против Србије поднијела 1999. године, а за њу се надлежним 2008. године прогласио Међународни суд правде у Хагу, док је Србија узвратила противтужбом 2010. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *