Вијести, Регион

Банке тражиле od муштерија да Пореска управа САД има право увида у њихове податке

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА ОБЈАСНИЛО ДА СЕ АМЕРИЧКИ ЗАКОН НЕ ОДНОСИ НА ДРЖАВЉАНЕ СРБИЈЕ

         ПОСЛЕДЊИХ недеља РТС-у се јавило више гледалаца са жалбом да су им, приликом отварања рачуна било за фирму или физичко лице, у банкама тражили да потпишу сагласност да Пореска управа САД има право увида у њихове податке. Такви услови смеју да важе само за америчке порезнике, кажу у Министарству финансија.

Банке тражиле од клијената да потпишу да Пореска управа САД има право увида у њихове податке

         Трагом жалби гледалаца, и новинарка РТС-а отишла је у банку како би се распитала о условима за отварање рачуна. Како јој је речено у банци, уколико хоће да отвори рачун, мора да потпише сагласност да америчка пореска управа има право увида у њене податке.

         Без тога, кажу службеници, неће моћи да отвори рачун ни у једној банци јер ту сагласност траже све банке, по препоруци Народне банке.

         Званично банкари о овоме не желе да говоре. Незванично, кажу да је то због америчке Пореске управе, односно њиховог закона. Ако се с њим не ускладе, кажу, могу да забораве на бизнис у Сједињеним Америчким Државама.

         У Народној банци Србије истичу да банкама нису дали никакву препоруку.

         „Према информацијама којима располажемо, у току су активности у циљу побољшања усаглашености пореских прописа на међународном нивоу и примене ФАТСА прописа. Министарство финансија нас је, 2. јула, обавестило о потписаној Потврди намере Републике Србије да закључи међудржавни споразум поводом примене тих прописа”, наводи се у саопштењу Народне банке.

         У Министарству финансија очекују да до краја године владе Србије и Сједињених Америчких Држава потпишу споразум у вези са достављањем финансијских података на начин регулисан тим законом. Истичу да се он не односи на држављане Србије.

         „Ради се о извештавању о рачунима које лица која су држављани, или имају пословне интересе у Сједињеним Државама, држе код финансијских институција са седиштем у Србији. Такве уговоре САД су потписале са више земаља, а циљ је спречавање избегавања плаћања пореза у Америци, и тај пропис се ни на који начин не односи на грађане Србије”, наводи се у саопштењу Министарства.

Банке тражиле од клијената да потпишу да Пореска управа САД има право увида у њихове податке

Банке тражиле од клијената да потпишу да Пореска управа САД има право увида у њихове податке

То значи да банке не би требало од свих грађана да траже да потпишу спорну сагласност. Онима који се нађу у таквој ситуацији Заштитник грађана саветује да пошаљу приговор Народној банци, на основу чега би и он могао да реагује.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *