Вијести, Регион

БАМИЈЕ: Руководиоци Еулекса сарађују са мафијом и политичарима на Косову

ПОЈЕДИНОСТИ СКАНДАЛА ЗАСАД ТАЈНА И ЗА ПОСЛАНИКЕ СПОЉНОПОЛИТИЧКОГ КОМИТЕТА EП

  • Mогерини разматра могућност да европска Kанцелариjа са сузбиjање корупциjе OLAF истражи оптужбе на рачун Eулекса

        СУСПЕНДОВАНА тужитељка Еулекса Марија Бамије изјавила је да је она под истрагом уместо Еулекса, тврдећи да руководиоци те мисије сарађују са мафијом и политичарима на Косову.

        Бамије је рекла да је открила доказе да су криминалци дали новац италијанском судији Франческу Флорију за ослобођење у случају бацања бомбе у ресторану „Секирача“ у Приштини, али како је рекла, „ни тај случај Еулекс није желео да истражује, закључује Бамије за „Аваз“.

Mариjа Бамиjе

Mариjа Бамиjе

МОГЕРИНИ: Можда ће ОЛАФ истраживати Еулекс?

ВИСОКА представница Европске уније Федерика Могерини разматра могућност да европска Канцеларија са сузбијање корупције ОЛАФ истражи оптужбе на рачун Еулекса, саопштила је данас њена портпаролка Маја Коцијанчич.

„Висока представница веома пажљиво прати дешавања у вези са Еулексом и размишља о свим опцијама“, рекла је Коцијанчич новинарима у Бриселу, одговарајући на питање о захтеву групе посланика Европског парламента да ОЛАФ преузме истрагу.

Ричард Хауит, главни представник социјалдемократа у Комитету је изнео захтев да ОЛАФ истражи не само наводе о корупцији у врху Еулекса, него и случај суспензије британске тужитељке Марије Бамије која је о томе јавно говорила, као и претње новинару приштинског листа „Коха Диторе“ који је о томе писао.

Два висока званичника ЕУ, која су јуче одговарала пред Спољнополитичким комитетом ЕП у вези са корупционашким скандалом који потреса Еулекс, нису дала никакве конкретне одговоре што је забринуло и разбеснело парламентарце, пише данас портал „ЕУ обзервер“.

Директор за Западни Балкан Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) Фернандо Ђентилини и шеф Канцеларије за цивилну управу и одговорно владање (унутрашње контроле ЕК) Кенет Дин одговарали су јуче на питања посланика Спољнополитичког комитета ЕП.

Они су инсистирали да се разговор обави иза затворених врата и без присуства медија, подсећа портал.

Упркос велу тајности, сазнало се да су они одбили да коментаришу детаље о наводима за корупцију, тврдећи да је у току истрага унутар Еулекса.

Неименовани извор, који је присуствовао састанку, пренео је да је Ђентилини „једва узео микрофон“. Чланови комитета су, како преноси тај извор, „веома разочарани“ напустили састанак.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *