Вијести, Регион

Азем Власи: Србија је сведена на границе дефинисане Берлинским конгресом

azem-vlasi-knjiga

Тузла — Повлачећи паралелу између КиМ и РС, Азем Власи је у Тузли рекао да је Косово постало држава захваљујући отпору окупацији, а не на политици етничког чишћења.

Бивши функционер Савеза комуниста Југославије, адвокат Азем Власи, посетио је Тузлу, где је одржана промоција књиге “Стогодишњи пут слободе“.

Власи је, уз Екрема Авдића, аутор књиге која говори, како је истакнуто на промоцији, о догађајима на Косову од 1912. до 2012. године.

Аутор Азем Власи, први председник Савеза омладине Југославије из реда албанског народа, другима је препустио да говоре о књизи, али је причао о односу Србије и Косова, као и о односу БиХ и Косова.

“Нажалост грађани Косова у БиХ могу доћи само с визом, док сам срећан што власти Косова не примењују принцип реципротитета. Такође, осврнуо бих се на повлачења паралела између Косова и Републике Српске као последњег остатка великосрпске хегемонистичке политике. Косово је имало свој идентитет, Косово је постала држава захваљујући отпору окупацији, а није створено на политици етничког чишћења и злочина“, казао је Власи и рекао како политика Србије увек касни када је ријеч о односима са суседима.

“Ево у Војводини нема Албанаца и Бошњака, али имају проблем. Србија је фактички сведена на границе дефинисане Берлинским конгресом. Одраз политике који спроводи Србија је недавно обављена анкета у којој 75 посто испитаника у Србији сматра како није могућ суживот с Албанцима на Косову, док у исто време, албански народ који је био стогодишња жртва великосрпске политике сматра како је суживот могућ и то у 50 постотоном проценту“, закључио је Азем Власи, који је у Тузли добио громогласан аплауз, преноси Klix.ba.

Коаутор, тузлански публициста и новинар Екрем Авдић, навео је како је у књизи писано о скривеним, тамним мрљама историје на овим просторима. Резултати великосрпске политике, према Авдићу, огледају се у чињеници да је највећи косовски град Истанбул, односно да се од 1946. до 2009. године с Косова иселило или је протерано близу 200.000 Албанаца, преноси Klix.ba.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *