Вијести, Регион

Атина поручила САД да се поводом Турског тока не мешају у унутрашње ствари Грчке

ЦИПРАС ПОРУЧИО КРЕДИТОРИМА ДА НЕ ПРИХВАТА ЊИХОВУ ПОСЛЕДЊУ ПОНУДУ

  • „Последњи предлози кредитора неће бити прихваћени. Наши партнери – нагласио је Алексис Ципрас – морају да схвате да је грчки народ током последњих пет година много пропатио и да мора бити прекинуто “скакање по његовим леђима”
  • Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила да чини све да Грчка остане у еврозони. Извршни директор ММФ, Кристин Лагард, допустила могућност да Грчка напусти еврозону

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас саопштио је да његова влада не прихвата споразум који су јој понудили повериоци.

         Он је ово изјавио после затвореног саветовања са министром финансија Јанисом Варуфакисом и другим најважнијим члановима свога кабинета.

         „Последњи предлози кредитора неће бити прихваћени. Наши партнери – нагласио је Ципрас – морају да схвате да је грчки народ током последњих пет година много пропатио и да мора бити прекинуто „скакање по његовим леђима”.

         Грчко Министарство за привредну реформу, заштиту животне средине и енергетику саопштило је вечерас да сматра недопустивим мешање у унутрашње ствари своје земље изјаве функционера Стејт департмента задуженог за питања међународне енергетике, Амоса Хокстејна, поводом могућег учешћа Атине у градњи гасовода Турски ток.

         „Сматрамо неприхватљивим мешање Хокстејна у унутрашње ствари Грчке. Наша влада делује у интересу наше земље и народа. Сваки транзитни гасовод са гасом из Русије, који прође преко грчке територије, помоћи ће диверсификацији маршрута испорука енергената и доприносити сарадњи и енергетској безбедности свих европских земаља” – подвукло је грчко министарство.

         Хокстејн је на конгресу свекипарске организације Међународно координациони комитет изјавио да ће Грчка – ако буде саграђен гасовод Турски ток за транспорт руског гаса у Европу – „постати део проблема а не његовог решења”.

         Истовремено је апеловао на кипарску дијаспору да не подржава тај пројекат јер ће “повећати енергетску зависност ЕУ од Русије”.

         Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да је за останак Грчке у Еврозони и изразила увереност да ће ММФ заједно са Европском унијом учествовати у решавању дужничког проблема те земље.

         „Ја ћу и даље радити на томе да Грчка остане у Еврозони. Још нисам чула да ММФ намерава да се дистанцира од решавања грчког проблема”.

         Меркел је апеловала на Атину и кредиторе да пођу на компромис и што пре нађу решење. Притом је нагласила: „Треба убрзавати а не кочити. Ми смо пуни добрих намера, али су само добре намере премало”.

Јанис Варуфакис и Алексис Ципрас

Јанис Варуфакис и Алексис Ципрас

Прошле недеље је извршни директор ММФ Кристин Лагард – у интервјуу немачком листу Frankfurter Allgemeine Zeitung – признала да не искључује могућност изласка Грчке из еврозоне:

„Излазак Грчке је једна од могућности. Такав корак не би био лака шетња, али не би значио ни крај евра”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *