Вијести, Регион

АРТМАН: Хашки трибунал је изнад Савета безбедности УН, чак и изнад Бога

БИВША ПОРТПАРОЛКА NАТО-ТРИБУНАЛА ТВРДИ ДА ЈЕ ПРЕСУДА ШЕШЕЉУ ВЕЋ НАПИСАНА

  • ФАКТИ: Није овако говорила док је радила за Хашки Трибунал. А сада је још уверена да је пресуда Шешељу потребна и из овог разлога: „Свакоме треба рећи да ли је крив или не. Нико не жели да умре, а да не добије одговор на то питање“. Ова сподоба, дакле, и даље верује да Хашки трибунал има право да каже да ли је неко крив или није и да он томе служи! У крајњи је цинизам њено уверење да Шешељ без хашке пресуде неће знати како даље да живи!

         ПУШТАЊЕ вође радикала Војислава Шешеља на слободу је недопустиво, посебно зато што је пресуда против њега већ написана али није објављена, изјавила је за љубљанско „Дело“ Флоранс Артман, бивша портпаролка хашког тужилаштва.

         „Пресуда је већ написана, а нико не жели да каже каква је. Шешељ није тако болестан да не би могао да слуша њено читање“, рекла је Артман, а преноси Хина.

        Према њеним речима, Шешељево пуштање на привремену слободу није оправдано ни са аспекта људских права. „Никога још нису превремено пустили на такав начин. Свакоме треба рећи да ли је крив или не. Нико не жели да умре, а да не добије одговор на то питање“, рекла је Артман за словеначки лист.

        Случај Шешељ је, како је навела, доказ да су у Хашком трибуналу „потпуно неодговорни људи“ који би, по њеном мишљењу, требало да се повуку, заједно с главним тужиоцем Сержом Брамерцом.

          „Они су сасвим изнад свега, изнад међународних стандарда, изнад Савета безбедности УН, па и изнад Бога“, додала је иронично бивша портпаролка хашког тужилаштва.

         Она каже да, када би била на месту хрватског председника Ива Јосиповића, не би писала председнику Хашког трибунала Теодору Мерону него чланицама Савета безбедности и питала их шта се догађа.

Флоранс Артман

Флоранс Артман

„За рад Трибунала плаћамо велики новац, а у замену добијамо само покушај ревидирања историје сукоба и превремено пуштање једног лудака“, истакла је Артман.

У осврту на стање у Хрватској у вези с процесом помирења и суђења у Хагу, она је оценила да ствари „превише споро напредују“ и да је „национализма све више“.

„Тога не би било да нема страха од суочавања с прошлошћу“, рекла је Артман, додавши да је хрватска операција „Олуја“ била легитимна, али да кривци за злочине који су током и после ње почињени нису кажњени.

„Ако неко проговори о тим злочинима, аутоматски се оптужује да се противи акцији којом је Хрватска повратила контролу над својом територијом“, навела је Артман у разговору за словеначки лист.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *