Вијести, Регион

Антифашистичка лига Хрватске поднела кривичну пријаву против аутора филма „Јасеновац – истина“

ЈАКОВ СЕДЛАР СЕ У ПРИЈАВИ ТЕРЕТИ ЗА НЕГИРАЊЕ РАЗМЕРА И ПРИРОДЕ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА

  • Лига Седлара терети да је манипулацијама и бројкама страдалих у усташком логору Јасеновац, умањио дело геноцида, злочина против човечности и ратног злочина. Навела је и да је Седлар у филму негирао податке историчара Антуна Милетића да се у логору Јасеновац дневно налазило од три до четири хиљаде заточеника
  • Оптужује га и за више фалсификата у филму – пре свега насловне стране листа „Вјесник“ из 15. маја 1945, два писама и потписа Анте Павелића упућена Мили Будаку, а датирана на дан 29. маја 1941. и 14. децембра 1942. године

        АНТИФАШИСТИЧКА лига Хрватске поднела је данас кривичну пријаву против редитеља Јакова Седлара којом га терети да филмом „Јасеновац – истина“ подстиче на насиље и мржњу. Највише према српској националној мањини.

        У образложењу пријаве се наводи да је Седлар повредио одредбе које прописују кажњавање онога ко „јавно одобрава, пориче или знатно умањује кривично дјело геноцида, злочина агресије, злочина против човјечности или ратног злочина, усмјереног према групи људи или припаднику групе због њихове расне, вјерске, националне или етничке припадности, поријекла или боје коже, на начин који подстиче насиље или мржњу против такве групе или припадника те групе“.

        Лига истиче да је Седлар производњом и приказивањем филма о логору Јасеновац јавно порекао и знатно умањио кривично дело геноцида, злочина против човечности и ратног злочина“ према групи српске националне мањине „служећи се замјеном теза, лажним аргументима, фалсификовањем и прећуткивањем историјских чињеница, на начин који подстиче насиље или мржњу…“

        Подносиоци кривичне пријаве указују да Седлар у филму пориче и знатно умањује геноцид почињен против Јевреја, Срба и Рома, а „мржњу подстиче првенствено према Србима“.

        Лига Седлара терети да је манипулацијама и бројкама страдалих у усташком логору Јасеновац, умањио дело геноцида, злочина против човечности и ратног злочина. Наводе и да је Седлар у филму негирао податке историчара Антуна Милетића да се у логору Јасеновац дневно налазило од три до четири хиљаде заточеника.

        Лига Седлара оптужује и за више фалсификата у филму – пре свега насловне стране листа „Вјесник“ из 15. маја 1945, два писама и потписа Анте Павелића упућена Мили Будаку, а датирана на дан 29. маја 1941. и 14. децембра 1942. године.

        Седлар се оптужује и да је у филму користио „фотографије које би наводно требало да се односе на логор Јасеновац, али заправо се ради о фотографијама усликаним на другим локацијама и другим временским раздобљима“.

        Лига посебно апострофира случај јасеновачког трговца Лазара Бачића.

        Указује и да је Седлар „у циљу стварања тезе о јасеновачком логору од 1945.-51. у којем су комунистичке власти погубиле знатно више жртава него власти Независне Државе Хрватске у периоду од 1941-45. године – прећутао научно доказане чињенице о геноцидности НДХ, избегавањем саме речи геноцид и злочин против човечности у односу на природ и деловање припадника усташких војних јединица и припадника власти НДХ.

Јаков Седлар

Јаков Седлар

Сам логор Јасеновац у већини случајева назива сабирним и радним логором, тако умањујући његово оснивање ради егзекуција припадника српске, јеврејске и ромске мањине.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *