Вијести, Регион

Ангела Меркел: Грчкој неће бити отписано 30-40 одсто дуга – тога у еврозони не може бити

НАГЛАСИЛА ДА СУ МОГУЋИ – СМАЊИВАЊЕ КАМАТА И ПРОДУЖАВАЊЕ РОКОВА

  • Одговарајући на питање – погађају ли је критике на рачун Немачке због њеног односа према Грчкој – рекла је: „Радим оно што сматрам да се мора чинити. Не ради се ни о популарности ни о награди за лепоту, већ о доношењу правилних одлука“

        

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел наговестила је данас да ће њена земља показати флексибилност у преговорима о дугу Грчке, али је још једном одбацила могућност отписа дела тог дуга.

         Говорећи за програм Берицхт аус Берлин телевизије АРД, Меркелова је рекла да „класично резање 30, 40 одсто дуга не може да се догоди у монетарној унији“.

         Немачка канцеларка, која је у петак уверила посланике у Бундестагу да дају већинску подршку новом финансијском пакету за Грчку, наговестила је, међутим, да је отворена за разговор о начинима за смањење терета Атини, пренео је АП.

         Она је рекла да су Грчкој раније даване повољније каматне стопе, продужетак рокова и друга помоћ.

         „Можемо опет да разговарамо о таквим стварима“, рекла је Меркелова, али је додала да такви разговори могу почети тек пошто детаљи програма помоћи Грчкој буду финализовани.

         Иако су широки нацрти новог пакета помоћи Грчкој договорени прошлог понедељка на састанку 19 лидера еврозоне, сада се разговара о детаљима.

         Разговори, за које се очекује да ће трајати четири седмице, обухватиће економске циљеве и реформе, који се сматрају неопходним да би Грчка добила помоћ у износу од 85 милијарди евра у наредне три године.

         Меркелова се залаже да то буде учињено што је брже могуће, наводећи да је важно да та земља „брзо поново стане на обе ноге“.

         Замољена да прокоментарише прошлонедељни предлог немачког министра финансија Волфганга Шојблеа да би Грчка могла да узме петогодишњу „паузу“ од еврозоне, Меркелова је рекла да идеја „Грегзита“ више није на столу.

         „Та опција је разматрана, али ми смо се одлучили за ову опцију, која је очигледно права за све друге“ чланице еврозоне, додала је Меркелова.

         Заменик немачке канцеларке Зигмар Габријел, који је, такође, министар економије и шеф Социјалдемократске партије, коалиционог партнера Меркелове, данас је критиковао Шојблеа због изношења идеје о привременом изласку Грчке из еврозоне, наводећи „да није било мудро изнети такав предлог као предлог Немачке“.

         Габријел је наговестио да постоје неслагања између Меркелове и Шојблеа, али је министар финансија то ублажио, рекавши у интервјуу за Дер Спиегел да њих двоје „немају увек исто мишљење, али да су на истом путу“.

         Меркелова је заобишла одговор на питање о унутрашњим спорењима унутар владајуће коалиције, рекавши само да ће њена коалиција и њена странка радити заједно у правцу напред и да ће „министар финансија водити преговоре на исти начин“ као и она.

Ангела Меркел

Ангела Меркел

Одговарајући на питање – погађају ли је критике на рачун Немачке због њеног односа према Грчкој – рекла је:

„Радим оно што сматрам да се мора чинити. Не ради се, дакле, ни о популарности ни о награди за лепоту, већ о доношењу правилних одлука“.

(Танјуг – Факти)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *