Регион

Анатомија једне власти

blagoje-grahovac-slika-2443Пише: Благоје Граховац, генерал авијације у пензији и аналитичар геополитике

У четврт вијека (колико је ДПС на власти) они су изродили генерацију биолошких и партијских потомака. Сви су они школовани тамо гдје су жељели и сви су запошљени тамо гдје су пожељели. Веома су одлучни у својим политичким опредјељењима

________________________________________

Не треба бити превелики познавалац психологије, па знати примјенити осредњу психолошко-педагошку тест-батерију оцјењивања нечијег профила. И оног личног и оног групног и оног колективног. Већина политичке елите у Црној Гори, по том питању, не би славно прошла. Немам дилему да би закључак био: „Ради се о квази-стручњацима, малим људима, великим властољупцима и аутократама, незајажљивим похлепницима и феноменалним глумцима-фолирантима“. Добар човјек, исконска је данашња потреба црногорске политичке збиље.

Годинама указујем да Демократкса партија социјалиста носи терет криминалне, злочиначке и неофашистичке организације, која је заробила државу Црну Гору. У исто вријеме позивам здраво ткиво ДПС да се јавно огласи. Зашто то чиним? Зато да би се предухитрила свака врста колективне одмазде, онда, када се отворе процеси ослобађања државе Црне Горе. А процеси су се већ незаустављиво отворили.

Подпредсједник ДПС Светозар Маровић одавно је политички леш, који се грчи у сопственом страху. Противуставним кандидовањем за предсједника Црне Горе, Филип Вујановић се и политички и правнички и људски обрукао. Крађа предсједничких избора је његова додатна брука. Инаугурација без скупштинске већине, уз преплашену мањину његових партијаца, је додатна брука. Лажни предсједник Филип Мали је постао политичка крпа. Чак и глумом грађанске пристојности не може прикрити своју мржњу према неистомишљеницима.

Предсједник ДПС Мило Ђукановић је неизљечиви политички рањеник. Треба знати да је сваком рањенику жеља за осветом већа од жеље за лијеком. Према коме? Психологија каже да је у првој фази пожуда за осветом најјача према непријатељу, а у фази пред умирање љутња је највећа према саборцима, зато што га (како он мисли) нијесу одбранили. Баш тако свој живот окончавају чланови посада потонулих подморница. Међусобним окривљивањем и бруталним међусобним обрачуном. Остали ДПС функционери се (ради спашавања сопствене коже) снисходљиво улагују и своје партијце шпијунирају. Због смртног страха од оних својих, веома су конспиративни. Права су „умиљата јагњад“.

У  четврт вијека (колико је ДПС на власти) они су изродили генерацију биолошких и генерацију партијских потомака. Сви они су школовани тамо гдје су жељели и сви су запошљени тамо гдје су пожељели. Веома су одлучни у својим политичким опредјељењима: ДПС > Мило Ђукановић > Црна Гора. Има ли какве разлике од оне познате формуле: Хитлер Јунген (Хитлерова младеж) >Фирер > Трећи Рајх? Чак је Хитлерова младеж имала приличан број дисидената који су се побунили против такве политике. Исказали су солидарност са својим генерацијама, чак и изван Њемачке. Нико још није чуо глас протеста ДПС младежи због тога што већина њихове генерације у Црној Гори живи у безнађу и под (од стране ДПС младежи) набаченом хипотеком да не воле своју Црну Гору. ДПС младежи је несвојствена генерацијска солидарност, као природно људско својство. Не разликују правду од неправде. И ДПС жене су изрекле судбоносно партијско „ДА“. Без могућности развода. Каква доживотна робија?! Духовни и морални слом неког друштва почиње онда када џелати жртвама почињу бити узором. Изгледа да је почело.

„Завади, па владај!“ алатка је за владање у свим недемократским режимима. ДПС мајстори до сада су само мијењали шегрте. Али, ипак им се поткрала грешка, коју чак ни опозиција не уочава. Наиме, испод читавог спектра различитих подјела, непрекидно је тињала типична класна подјела и прерасла је у класну борбу, која је видљиво профилисала и поробљивача и поробљене. Примиче се дан када ће класна борба прерасти у класне сукобе. Није ми познато да класни сукоби (кроз историју) нијесу прерасли у револуцију. A револуција једнако троши и сопствено жито и сопствени кукољ.

Да ли ово уочавају људи из академске заједнице? Можда и уочавају, али се већина њих уталила у фалангу власти, првенствено ону ДПС-овску. Умни и одговорни појединци, који имају храбрости упозорити на опасност, по правилу, буду нападнути управо од Борџија из редова фаланге. Да ли све ово уочавају представници страних држава и међународних институција? Да, примјећују. Зашто одлучније не реагују? Зато што је дио њих овдје корумпиран. Они часни, и према Црној ГОри добронамјерни, када и упозоре, буду „поклопљени“ благоглагољивим похвалама црногорској власти од стране њихових дежурних, добро плаћених, брбљивих гласноговорника.

Револуција у Црној Гори се, пo сваку цијену, мора спријечити. СДП сваким даном ризикује кредибилитет да баш она то уради мирно и политичким средствима. У политичку искреност СДП-а грађани озбиљно сумњају. СДП ће одиграти своју историјску улогу, само под условом да она постане матица црногорске транзиције. Иако је ДПС главни узрочник дубоких црногорских недаћа, СДП би могла постати главни кривац за исте. Како спријечити револуцију прије него што поробљивачи употријебе брутално насиље према поробљенима, и у условима када је јасно да ДПС ни по коју цијену неће препустити власт мирним путем? Мирним грађанским отпором: бубњевима, шерпама, лонцима, пиштаљкама и јајима. И све то усмјерено према фаланги. Треба знати да грађанска енергија, „наоружана“ претходно набројаним „борбеним средствима“, има већу борбену моћ од њихових глокова, топова и калашњикова.

Здраво ткиво ДПС, одавно вас позивам! Посљедњи је час да се огласите! Ово треба схватити као родитељски савјет.

 

Извор: Вијести, електронско издање (http://www.vijesti.me/)

_________________________________________________

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *