Вијести, Регион

Анархисти у центру Атине палили аутомобиле и разбијали излоге

УПАЛИ У ПОЛИТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ, АЛИ ПОЛИЦИЈА НЕ ПОКУШАВА ДА ИХ РАСТЕРА

         ГРЧКИ анархисти су вечерас у Атини разбијали излоге продавница и стакла на банкама.

         Истовремено су палили и аутомобиле и контејнере за смеће.

         Окупили су се испред Атинског универзитета, па кренули према националном парламенту. Било их је око 300, а узвикивали су да су „против сваке власти”.

         Враћајући се назад, упали су у двориште Политехничког универзитета, бацајући повремено флаше са запаљивом смесом на полицију.

Први прoтeсти прoтив нoвe грчкe влaдe / AП Фoтo

Први прoтeсти прoтив нoвe грчкe влaдe / AП Фoтo

Цела зона око универзитета окружена је полицијом, али она првих сати није покушавала да растера анархисте.

Извор: Факти.рс

Први протест против нове грчке владе

АТИНА, БЕРЛИН – Неколико десетина демонстраната разбило је четири излога, уништило две аутобуске станице и запалило или оштетило неколико аутомобила током антивладиних демоснтрација које су у центру Атине огранизовале екстремна левица и анархистичке групе.

Нико није приведен због вандализма током ноћи између четвртка и петка у атинској четврти Ексархија, где су такви призори постали уобичајени, наводи АП.

Демонстранти у Грчкој су се сукобили са полицијом на првим антивладиним демонстрацијама од када је левичарска партија Сириза дошла на власт пре месец дана.

Око 450 људи изашло је на улице Атине да би изразили протест против новоизабране левичарско-десничарске коалиције владе премијера Алексиса Ципраса, која је је прошле недеље са партнерима из ЕУ постигла договор о продужењу финансијске помоћи Атини за још четири месеца, јављају медији.

Тај споразум је наишао на неслагање и унутар Ципрасове странке, а део екстремне левице оптужује владу да је погазила предизборна обећања.

После протестног марша, око 50 активиста у дуксерицама са капуљачама гађало је полицију Молотовљевим коктелима и каменицама у атинској четврти Ексархија.

У сукобима је разбијено или оштећено и неколико излога и аутобуских станица.

Ципрас је иначе, јуче, после маратонског састанка са посланицима своје партије Сириза добио подршку у вези са споразумом са Еврогрупом.

„Резултат споразума ће зависити и биће процењиван у односу на начин на који радимо као влада. Брзо покрећемо рад владе и управљамо на основу мандата народа. Сачекаћемо да видимо процес у страним парламентима и онда ћемо у наредна два до три дана формулисати политички предлог“, рекао је Ципрас на крају састанка.

Левичарска влада је изабрана 25. фебруара због обећања да ће остварити отписивање државног дуга и ставити тачку на строге мере штедње због којих је сваки четврти Грк остао без посла.

Бундестаг гласао за продужетак грчког програма

Немачки парламент је данас великом већином гласао за одобрење четворомесечног продужења програма финансијске помоћи Грчкој.

Немачки законодавци су са 542 гласа од 631, гласали за продужење програма, након што је министар финансија Волфганг Шојбле апеловао на европско јединство, подсећајући законодавце Бундестага да се не ради о издвајању новог новца за Грчку, већ о додатном времену за Атину да испуни своје обавезе, преноси агенција АП.

Гласање у немачком парламенту била је последња велика препрека коју је требало прескочити за коначно одобрење четворомесечног програма финансијске помоћи за Грчку.

Извор: Танјуг

Више десетина демонстраната одевених у црно сукобило се с полицијом у центру Атине, разбијајући излоге, бацајући димне бомбе и палећи аутомобиле, после скупа против владе, првог од када је левичарска странка Сириза пре месец дана ступила на власт.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *