Вијести, Регион

АМФИЛОХИЈЕ: Надам се да Тачи долази да Црној Гори врати Метохију

У МОЈКОВЦУ РЕКАО ДА СУ СЕ ЂУКАНОВИЋ И ОСТАЛИ ПРИЗНАВАЊЕМ КОСОВА ОДРЕКЛИ ЦРНЕ ГОРЕ

  • Митрополит црногорско-приморски припаднике ЦПЦ назвао „вјерским деликвентима”, поручио Мојковачанима да се не одричу ћирилице и указао да „ће увијек бити оних који ће сопствене интересе и интересе дебелог цријева проглашавати за идеологију”

        МИТРОПОЛИТ црногорско-приморски Амфилохије рекао је синоћ да се нада да шеф дипломатије Косова Хашим Тачи долази у Црну Гору како би „вратио кључеве од 30.000 кућа оних који су прогнани са Косова и овде живе као просјаци”.

         „Надам се да долази и да нашем премијеру Ђукановићу (Милу) врати оно што је за вријеме Зетске бановине припадало Црној Гори и да му каже: Eво ти, човјече, Метохија. Враћам оно што сам отео”, рекао је Амфилофије синоћ у Мојковцу.

        Он је у том граду говорио на академији коју су, поводом 99 година од Мојковаче битке, организовали Српски национални савјет, Друштво српских домаћина и Српски културни центар „Стефан Немања”.

        Амфилохије је казао да би „ако Тачи врати Црној Гори оно што јој припада, Ђукановић и други схватили да су се признавањем независног Косова одрекли и Црне Горе”.

         „Признавањем независног Косова пљунули су на краља Николу Првог Петровића, али су се одрекли и онога што је значила Мојковачка битка. Ако би Тачи вратио оно што је све до 1945. било црногорско, тиме би се васпоставила права Црна Гора”, рекао је он додајући да је Зетска бановина имала преко 30.000km² и да је између осталог обухватала Пељешац, Штоно, Мљет, Дубровник, територију до реке Наретве…

          „И Рашку област, Нову Варош, Нови Пазар до Митровице, а и крај до Ђаковице и до Призрена. Тако је било до 1945. када се догодило черечење Косова, а тиме и Црне Горе”, рекао је он .

         Амфилохије је казао да „ће увијек бити оних који ће сопствене интересе и интересе дебелог цријева проглашавати за идеологију”.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије

Он је припаднике ЦПЦ назвао „вјерским деликвентима” поручујући Мојковчанима да се не одричу ћирилице.

(преузето са сајта Митрополије црногорско-приморске)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *