Вијести, Регион

Американци врше притисак на еврозону да се нагоди са Грчком

ЛАГАРД: РАЧУНАМ ДА ЋЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СА АТИНОМ БИТИ ПРОДУБЉЕНЕ И УБРЗАНЕ

  • Грчки министар финансија Јанис Варуфакис после сусрета са америчким колегом Џејкобом Левом: „За разлику од неких европских функционера, који се играју ватром, влада САД сматра да би неуспех преговора, који би се завршио Grexit-ом, водио неконтролисаним процесима у еврозони”

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе су свесне да крах преговора Атине са повериоцима може имати веома тешке последице – изјавио је Јанис Варуфакис после сусрета са америчким министром финансија Џејкобом Левом.

         Грчки министар финансија је при том нагласио у Вашингтону разумеју да Атини треба помоћи да се уздигне како њена економија не била проблем ни за грчки народ ни за еврозону.

         Варуфакис је још подвукао: „За разлику од неких европских функционера, који се играју ватром, влада САД сматра да би неуспех преговора, који би се завршио Grexit-ом, водио неконтролисаним процесима у еврозони”.

         Према његовим речима, САД немају намеру да играју улогу посредника између Грчке и њених кредитора, али сматрају да су дужне да врше притисак на обе стране да би дошле до компромиса који би био у интересу и Грчке и Европе и благотворан за светску економију.

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис

Варуфакис је – не случајно – изговорио и ово: „Грчкој влади нису потребне лекције о реформама. Ми и сами желимо да их изведемо. Ми нисмо ништа тражили и не тражимо од пријатеља изван еврозоне. И наш дуг, и криза евра – то су ствари које се тичу искључиво европске породице. Ово не значи да нећемо одржавати односе са старим пријатељима и са земљом каква су САД”.

Одмах после Варуфакиса, огласила се и извршна директорка ММФ Кристин Лагард која је изјавила да рачуна да ће консултације са Грчком бити „продубљене и убрзане”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *