Вијести, Регион

Американци преко Заева оптужили Груевског и за трговање са Грцима именом државе

НОВО УСИЈАЊЕ У СКОПЉУ ПРЕД СУТРАШЊИ МИТИНГ ОПОЗИЦИЈЕ

  • Зоран Заев признао да се не ради о информацији из званичног преговарачког процеса већ о контактима са „андерграунд посредницима и посредницима од поверења јужног македонског суседа, Грчке”. Као могућа имена за Македонију у тим преговорима су наводно помињана „независна РМ”, „демократска РМ”, „горња”, „доња” вардарска”, „северна” на инсистирање Груевског, без икакве скраћенице испред

        ДАН уочи антивладиног митинга у Скопљу у организацији опозиционог савеза СДСМ, Зоран Заев је оптужио премијера Николу Груевског да тргује уставним именом Републике Македоније.

        Објављујући 33. „медијску бомбу” у оквиру своје серије „Истина о Македонији”, којима опозиција жели да докаже да Груевски треба да оде са те функције, Заев је рекао да се не ради о информацији из званичног преговарачког процеса већ о контактима са „андерграунд посредницима и посредницима од поверења јужног македонског суседа, Грчке”.

        Заев је, на конференцији за новинаре, након што је обелоданио аудио запис прислушкиваних разговора, рекао да је актуелни премијер те разговоре водио у тренутку када је друге називао плаћеницима и заговорницима против уставног имена Републике Македоније, пренели су македонски медији.

        Из аудио записа који је представио Заев произлази да су у те преговоре поред Груевског укључени бивши шеф тајне службе и блиски рођак премијера Сашо Мијалков, бивши министар спољних послова Антонио Милошевски, као и Зоран Јаневски.

        Као могућа имена за Македонију у тим преговорима су наводно помињана „независна РМ”, „демократска РМ”, „горња”, „доња” вардарска”,“северна” на инсистирање Груевског, без икакве скраћенице испред.

        Заев је најавио паузу у објављивању „медијских бомби” због сутрашњег антивладиног митинга који ће, како је рекао, трајати до краја, док премијер Груевски не поднесе оставку.

        Он је рекао да ће то бити миран и ненасилан протест више опозиционих странака међу којима и неколико албанских, као грађанских покрета.

Објављивање прислушкиваних разговора, међутим, неће бити прекинуто, казао је Заев.

        „Грађанима остајемо дужни снимак за случај Монструм. Ови докази ће бити подељени грађанима у одговарајућем тренутку“, рекао је Заев.

        Реч је о случају убиства петорице Македонаца на језеру Смиљковац, крај Скопља, за шта су првостепено на доживотне робије оптужена шесторица Албанаца.

Зоран Заев

Зоран Заев

Заев је рекао и да ће лично све време присуствовати митингу, осим уколико не буде морао да одсуствује због преговора у влади у вези са оставком Груевског.

МОСКВА: Запад Македонију гура у пакао обојене револуције

ИНФОРМАЦИЈА о хапшењу у Македонији црногорског држављанина који је пружао подршку косовско-албанским ектремистима, представља убедљив доказ да су планови за дестабилизацију унутрашњеполитичке ситуације у тој земљи покренути споља, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

„Ова информација, објављена у српским медијима, представља убедљив доказ покушаја гурања Македоније у пакао обојене револуције. То је истовремено и доказ да западни организатори оваквих сценарија-катастрофа више воле да то за њих ради неко други, користећи у Украјини, а сада у Македонији, држављане управо оних земаља, које су, као на пример Црна Гора, загризле мамац NATO-а“, наводи се у саопштењу.

„Провоцирање хаоса и на Балкану и распламсавање жаришта у региону који се још није опоравио од крвопролића 90-их година, велика је опасност за Европу“, додаје се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *