Вијести, Регион

Амерички нобеловац Пол Кругман – за разлику од Вучића и СНС – задовољан грчким„охи”

„ЕВРОПСКЕ МЕРЕ ШТЕДЊЕ СУ ИСТО ШТО И ЛЕЧЕЊЕ ПУШТАЊЕМ КРВИ У СРЕДЊЕМ ВЕКУ”

  • Уколико се врате драхми, Грци ће претрпети краткорочну кризу, али ће на дужи рок имати шансу да поправе ситуацију. Могу да изазову њену девалвацију, да тако подстакну извоз и сузбију дефлацију националне валуте. Грчка не би могла да се опорави у еврозони чак ни уз значајан отпис дугова!

         НОБЕЛОВАЦ Пол Кругман изразио је задовољство резултатима грчког референдума и одбацивањем даљих мера штедње и оценио да би најбоље од лоших решења за Грчку било да напусти евро и врати се драхми.

         Кругман је у колумни за Њујорк тимес упоредио захтеве европских лидера за још стриктнијим мерама штедње са средњевековним лекарима који су лечили пацијенте тако што су им пуштали крв и тиме их још више слабили.

         Овај нобеловац је објаснио да би глас за “да” на референдуму осудио Грчку на још година узалудне патње под политиком која не даје резултате, јер аритметика показује да штедња брже умањује економију, него што се смањује дуг.

         Победа опције “не” на референдуму, према његовим речима, нуди барем шансу да се побегне од замке штедње.

Нобеловац Пол Кругман

Нобеловац Пол Кругман

Уколико би се Грци вратили драхми, претрпели би краткорочну кризу, али би на дужи рок имали шансу да поправе ситуацију, сматра Кругман.

Они би могли да изазову девалвацију драхме, да подстакну извоз и да сузбију дефлацију националне валуте, навео је аутор, оцењујући да Грчка не би могла да се опорави у еврозони чак ни уз значајан отпис дугова.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *