Вијести, Регион

Амбасадорка САД: Босна је извор бораца за Исламску државу

ПОСТОЈЕ ПОДАЦИ ДА СЕ НА СТРАНИ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ У СИРИЈИ И ИРАКУ БОРИ ОКО 150 ДРЖАВЉАНА БИХ

         АМЕРИЧКА амбасадорка у БиХ Морин Кормак упозорила је данас да је Босна и Херцеговина извор страних бораца који подржавају Исламску државу (ИС).

         Она је, такође, позвала власти БиХ да спроведу реформе које би смањиле број незапослених који су подложни манипулацијама, преноси Хина.

         „У овој земљи је извор страних бораца који подржавају Исламску државу, и то је проблем који утиче на животе свих њених грађана”, рекла је Кормак на стручном скупу о борби против тероризма, који је организовало америчко министарство правосуђа.

         Она је при том позвала власти у Сарајеву да се обавежу на борбу против екстремизма и на процесуирање случајева тероризма и терориста, изразивши очекивање да ће се политичко вођство, институције и цивилно друштво снажније ангажовати у борби против екстремизма у БиХ.

         „Да бисмо се борили против тероризма, морамо наћи алтернативу за младе људе – радна места и могућност образовања, што ће их одвратити од радикализма и насиља“, додала је америчка амбасадорка.

         У раду дводневног семинара у Сарајеву учествују стручњаци за борбу против тероризма из САД, представници полицијских агенција и Државног тужилаштва БиХ.

Америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак

Америчка амбасадорка у БиХ Морин Кормак

По званичним информацијама безбедносних служби, на подручју БиХ је око 3.000 припадника заједнице радикалних исламиста-салафиста, док се на страни терористичке организације Исламске државе у Сирији и Ираку бори око 150 држављана БиХ.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *