Регион

Амбасадор Немачке поручио Вучићу да се не поиграва са „државним ударом”

„ДРЖАВНИ УДАР ЈЕ ВЕОМА ОЗБИЉНА СТВАР И ТАЈ ПОЈАМ ТРЕБА УПОТРЕБЉАВАТИ СА ВЕЛИКИМ ОПРЕЗОМ”

  • Аксел Дитман рекао и да нема информацију о томе да неки западни кругови (као што је Александар Вучић тврдио) желе да руше или дестабилизују Владу Србије
  • Немац потврдио да је Вучић пристао на „заједнички преговарачки оквир” који предвиђа да на „крају процеса нормализације” буде усвојен „правно обавезујући споразум о пуној нормализацији односа између Србије и Косова”

         АМБАСАДОР Немачке у Србији Аксел Дитман изјавио је, поводом недавних тврдњи о наводном државном удару и покушајима рушења премијера Александра Вучића, да су неке изјаве у медијима последњих недеља биле претеране.

         „Државни удар је заиста веома озбиљна ствар и треба с великим опрезом тај појам употребљавати. Наравно да су у демократском друштву потребне расправе и дискусије, па и контроверзне дискусије и дебате, али треба их водити на конструктиван начин”, изјавио је Дитман у интервјуу за Политику.

         Дитман је рекао да нема информацију о томе да неки западни кругови желе да руше или дестабилизују Владу Србије.

         „Ми подржавамо процес спровођења реформи и то у тесној сарадњи с Владом. То је потврдио и мој министар спољних послова прошле недеље у Београду”, рекао је он.

         Говорећи о предстојећем отварању преговарачких поглавља у Бриселу, Дитман је рекао да се Поглавље 35 бави преговорима о нормализацији и да заједнички преговарачки оквир предвиђа да на крају процеса нормализације треба да буде усвојен правно обавезујући споразум о пуној нормализацији односа између Србије и Косова, и да је то садржај преговарачког оквира на који је пристала и Србија.

         „Преговори се воде у складу са заједничким оквиром који смо унутар ЕУ утврдили и на који је Србија пристала. Оквир предвиђа да поглавље 35, које се односи на Косово, и поглавља 23 и 24 која се односе на владавину права, због значаја тих поглавља, буду отворена на самом почетку приступног процеса”, рекао је он.

         Дитман је рекао да „нема утисак” да постоји већи притисак на Београда него на Приштину у процесу дијалога.

         Он је додао да види да постоје традиционално блиски односи Србије и Русије, али да се ради о историјским односима са којима Немачка нема никакав проблем.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман

„Србија има веома блиске односе с Русијом и то не мора да мења. С друге стране, приоритетан циљ Србије јесте да буде чланица ЕУ. ЕУ је заједница држава на бази заједничких вредности, држава које су спремне да се одрекну неког дела свог суверенитета зарад неког наднационалног нивоа… Према томе, како Србија напредује у процесу приступања ЕУ то се мора све више придружити ставовима ЕУ. То је и идеја чланства у ЕУ”, рекао је амбасадор Немачке.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара